2-ДЕЗОКСИГЛЮКОЗА АКТИВУЄ ПРОТИЗАПАЛЬНУ ПОЛЯРИЗАЦІЮ ПЕРИТОНЕАЛЬНИХ МАКРОФАГІВ У МИШЕЙ З КАРЦИНОМОЮ ЛЕГЕНІ ЛЬЮЇС - Степанов, Ю.В.; Якшибаєва, Ю.Р.; Колесник, Д.Л.; Соляник, Г.І. (Oncology, 2025)
Мета: дослідити вплив 2-дезоксиглюкози у широкому діапазоні концентрацій на поляризацію перитонеальних макрофагів інтактних мишей та мишей с карциномою легені Л’юїс. Об’єкт і методи: дослідження проведено на перитонеальних макрофагах, які були отримані з самок інтактних мишей C57BL/6 та мишей з карциномою легень Л’юїс. Визначали рівень продукції оксиду азоту та активність аргінази спектрофотометричним методом, всі дослідження проведені in vitro. Результати: 2-дезоксиглюкоза в широкому діапазоні концентрацій (від 0,1 до 10,0 мМ) не впливає на продукцію оксиду азоту та активність аргинази в зразках перитонеальних макрофагів інтактних мишей лінії C57BL/6. У мишей з карциномою легені Л’юїс вплив 2-дезоксиглюкози в концентрації 10 мМ призводить до статистично достовірного (на 17%, р < 0,05) підвищення активності аргінази у перитонеальних макрофагах. Висновки: перитонеальні макрофаги мишей з карциномою легені Л’юїс мають прозапальний фенотип М1. Додавання 2-дезоксиглюкози у концентрації 10 мМ в середовище культивування перитонеальних макрофагів, які отримані з мишей з карциномою легень Л’юїс, сприяє зсуву поляризації макрофагів у фенотип М2.