ФІЗИКОДОЗИМЕТРИЧНІ ТА РАДІОБІОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СУЧАСНОЇ БРАХІТЕРАПІЇ ОНКОГІНЕКОЛОГІЧНИХ ХВОРИХ - Дьоміна, Е.А. (Oncology, 2025)
РЕЗЮМЕ. Сучасна радіаційна онкологія потребує індивідуального прогнозування променевих реакцій та ускладнень з боку нормальних тканин, що оточують опромінювану пухлину. На даний час для лікування гінекологічного раку у багатьох країнах світу використовується контактна променева терапія — брахітерапія з використанням джерела опромінення 192Ir. При цьому використовуються об’ємний ефект на здорові тканини із оточення пухлини, які зазнають менше променеве навантаження. Це так званий феномен “подвійного занепокоєння”, при якому в залежності від фізико-дозиметричного планування, невеликий об’єм тканини може зазнавати дії іонізуючої радіації в дозі, яка менше або більше запланованої. Тим не менше, навіть при використанні сучасної апаратури, залишається реальна загроза розвитку променевих ускладнень в нормальних тканинах, які попадають в зону терапевтичного опромінення. Наприклад, при променевому лікуванні онкогінекологічних хворих “страждають” перш за все органи малого тазу. Тому проблемою сучасної онкології залишається виявлення хворих з високим ризиком виникнення променевих ускладнень ще до початку протипухлинної терапії. На підставі даних літератури і власних досліджень окреслено шлях до визначення радіобіологічних показників, які враховують механізми формування променевих пошкоджень та предикторів підвищеного ризику ускладнень променевої терапії онкологічних хворих. В роботі приділяється увага аналізу якості життя пролікованих хворих. Саме така інформація має бути отримана тільки за допомогою самого пролікованого хворого у поєднанні з клінічними параметрами. Узагальнюючи представлений у статті матеріал, слід підкреслити, що брахітерапія визнана як сучасний високотехнологічний та ефективний метод променевої терапії гінекологічного раку. Радіобіологічний супровід брахітерапії дозволяє прогнозувати ризик розвитку променевих ускладнень, що підвищує її ефективність та якість життя пролікованих хворих.