ВПЛИВ COVID-19 ТА ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ SARS-COV-2 НА ПЕРЕБІГ ОНКОГЕМАТОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ. 3. РОЛЬ ЗАПАЛЕННЯ ТА ЕФЕКТ ЦИТОКІНОВОГО ШТОРМУ - Ковалевська, Л.М.; Щербіна, В.М.; Матвєєва, А.С.; Крячок, І.А.; Титаренко, І.Б.; Кашуба, О.В. (Oncology, 2025)
Мета: встановлення впливу цитокінового шторму, що є типовим для перебігу COVID-19, на результати вакцинації проти вірусу SARS-COV-2 хворих на хронічний лімфолейкоз (ХЛЛ). Результати біоінформатичного аналiзу з використанням бази даних та алгоритму DisGeNET, показали, що з COVID-19 звисокою вірогідністю асоційовані IL-10, C-reactive protein (CRP), ACE, AGT, IL1B і CXCL10. Біоінформатичний аналіз за допомогою алгоритму FunCoup показав асоціацію із COVID-19 цитокіна IL-6. За допомогою кПЛР нами показано, що рівень відносної експресії IL-2 незначно, проте достовірно, підвищується у пацієнтів з ХЛЛ у разі їх захворювання на COVID-19. Вакцинація при цьому не впливала на рівень IL-2. Схожу залежність було знайдено для TNFA (TNF-alpha). Рівень експресії IL-10 дещо знижується при вакцинації, проте суттєво підвищується в разі наявності у пацієнтів COVID-19, а рівні IL-6 і IL-8 — дещо підвищуються після вакцинації, проте знижуються при вакцинації хворих на COVID-19.