ЕКСПРЕСІЯ CD147 ТА CD200 В КЛІТИНАХ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ЛЮДИНИ: БІОІНФОРМАТИЧНИЙ АНАЛІЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ in vitro - Фільченков, О.О.; Завелевич, М.П. (Oncology, 2025)
Рак молочної залози (РМЗ) є надзвичайно гетерогенним захворюванням із різноманітними морфологічними варіантами та молекулярними підтипами, з різними клінічними проявами, специфічними фенотиповими властивостями, відмінностями у відповіді на лікувальні заходи. В останні роки значну увагу приділяють білкам цитоплазматичної мембрани, які забезпечують комунікацію між пухлинними клітинами та компонентами їх мікрооточення. Мета: дослідження in silico та in vitro особливостей експресії CD147 та CD200 у клітинах РМЗ різних молекулярних підтипів. Об’єкт і методи: порівняння показників експресії або коекспресії генів BSG, CD200 у нормальній та пухлинній тканині молочної залози, а також прогностичного значення зазначених генів проводили за допомогою ресурсів UALCAN, GEPIA, TIMER2.0 та KM-Plotter. Ресурс GEPIA також використовувався для ідентифікації 20 генів, зміни рівня експресії яких в клітинах РМЗ найбільше збігаються зі змінами експресії генів BSG або CD200. Для вивчення білок-білкових взаємодій (ББВ) CD147 або CD200 були побудовані відповідні мережі за допомогою онлайн-ресурсу STRING v.12. Зв’язок між експресією генів BSG, CD200 та їх участю у ключових внутрішньоклітинних процесах у клітинах РМЗ аналізували на базі онлайн-ресурсу GSCA. Експресію антигенів CD147 та CD200 визначали в клітинах ліній MDA-MB-231, MCF-7 та T-47D РМЗ людини методом прямої імунофлуресценції за допомогою проточної цитометрії. Результати: біоінформатичний аналіз показав, що рівень експресії мРНК BSG у тканині РМЗ, в тому числі й РМЗ кожного з молекулярних підтипів, достовірно збільшений, а рівень експресії мРНК CD200 достовірно зменшений у порівнянні із нормальною тканиною молочної залози. Крім того, переважна більшість генів, коекспресованих з BSG у тканині РМЗ, локалізовані на короткому плечі 19-ї хромосоми, де розташований ген BSG. Проте жоден із білків, які кодуються зазначеними генами, не входить до мережі ББВ CD147. Загальна виживаність при РМЗ люмінального А або Б підтипів була достовірно менш тривалою в групі хворих з експресією BSG в пухлинах, яка перевищувала її медіанний рівень. Для гена CD200 така залежність була зворотною. Більшість клітин досліджуваних ліній РМЗ є СD147- позитивними. На відміну від CD147, лише незначна кількість клітин цих ліній експресує на своїй поверхні антиген CD200. Висновки: встановлено різноспрямовану асоціацію між експресією антигенів CD147 та CD200 та показниками виживаності хворих на РМЖ, а також протилежні зміни експресії цих антигенів в злоякісних клітинах.