ОСОБЛИВОСТІ ДІАГНОСТИКИ І ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ДРІБНО- ВУЗЛОВИМИ УТВОРЕННЯМИ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Гордійчук, П.І.; Погорелов, О.В.; Гордійчук, М.П.; Самусєва, А.А. (Oncology, 2025)
Мета: встановити причини діагностичних помилок на передопераційному етапі в пацієнтів із новоутвореннями щитоподібної залози (ЩЗ) діаметром < 1,0 см. Об’єкт і методи: робота складається з ретроспективного та проспективного досліджень на підставі результатів обстеження 4509 хворих з вогнищевими ураженнями ЩЗ. Усім пацієнтам виконували комплексне обстеження (ультразвукове дослідження (УЗД), тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія (ТАПБ) + цитологічне дослідження). Співставлено дані висновків патогістологічного, цитологічного та ультразвукового досліджень, оцінено точність, чутливість та специфічність УЗД і ТАПБ під контролем УЗД у діагностиці вузлів ЩЗ діаметром < 1 см, зокрема мікрокарцином. Результати: з 1003 випадків раку ЩЗ (РЩЗ), правильний, відносно післяопераційного гістологічного дослідження, висновок УЗД на передопераційному етапі сформульовано у 838 (83,5%) випадках, помилкове трактування ультразвукової картини відзначено у 165 (16,5%) випадках: хибно-позитивні результати отримано у 85 (8,5%) випадках, хибно-негативні — у 80 (8,0%). Чутливість УЗД для новоутворень ЩЗ розмірами < 1 см склала 73,9%, а специфічність — 82,0%. У 159 (94,6%) з 168 пацієнтів із веріфікованим РЩЗ дані цитологічного дослідження (папілярний, фолікулярний або медулярний РЩЗ) відповідали гістологічним висновкам. Чутливість ТАПБ у субсантиметрових вузлах РЩЗ склала 89,7%. Специфічність ТАПБ у субсантиметрових доброякісних вузлах ЩЗ склала 83,4%. Висновки: УЗД залишається стандартом візуалізації новоутворень ЩЗ, тому чіткі критерії їх оцінки забезпечать суттєве зменшення кількості новоутворень з показами до біопсії та допоможуть клініцисту покращити точність рекомендацій щодо лікування.