ВПЛИВ LAPONITE НА АКТИВНІСТЬ ЕНЗИМІВ ТА РЕДОКС-СТАН ПУХЛИНИ І ОРГАНІВ СИСТЕМИ ДЕТОКСИКАЦІЇ МИШЕЙ З КАРЦИНОМОЮ ЕРЛІХА - Самойленко, О.А.; Самченко, Ю.М.; Керносенко, Л.О.; Вербиненко, А.В.; Соловйова, О.О.; Галєєва, А.М.; Ганусевич, І.І. (Oncology, 2025)
Лапоніт (Laponite, Lap) — синтетичний глинистий мінерал, представлений дископодібними нанопластинками. Lap (нативний або кислотно- активований) можна використовувати для інкорпорації медичних сполук, зокрема протипухлинних препаратів. Мета: дослідження рівнів швидкості генерування супероксидних радикалів (СР), активності рибонуклеаз (РНКаз), желатиназ і орнітиндекарбоксилази (ОДК) в асцитній рідині, пухлинній тканині, печінці, нирках інтактних мишей і мишей з карциномою Ерліха під дією Lap. Об’єкт і методи: використовували очищений гелеутворюючий Lap класу XLG з емпіричною формулою Si8Mg5.45Li0.4H4O24Na0.7. Кислотну активацію Lap (зразки кLap) проводили з використанням сірчаної кислоти. Лабораторні досліди проводили на безпородних мишах з перещепленою карциномою Ерліха в асцитній та солідній формах. Проведено визначення швидкості утворення СР методом електронного парамагнітного резонансу, активність РНКаз і матриксних металопротеїназ визначали зимографією в поліакриламідному гелі, активність ОДК визначали спектрофотометрично, статистичну обробку результатів проводили за t-критерієм Стьюдента. Результати: порівняльний аналіз даних щодо швидкості генерування СР та активності желатиназ в тканинах печінки, нирок, пухлинних клітинах тварин з солідною або асцитною формами карциноми Ерліха показав, що введення нативного Lap призводило до помітного зниження швидкості генерування СР у тканині печінки (в 1,7 раза) та в асцитній рідині (в 1,5 раза) порівняно з показниками групи мишей, яким сполуки не вводили. Крім того, введення нативного Lap призводило до зниження активності желатиназ в пухлинних клітинах: у мишей з асцитною карциномою Ерліха в 2,4 раза, з солідною — в 1,9 раза порівняно з контрольними тваринами. Менш значущі ефекти спостерігали при введенні кLap. Не виявлено достовірної різниці між показниками активності РНКаз та ОДК під впливом Lap та кLap порівняно з інтактними мишами та мишами-пухлиноносіями. Висновки: в модельному експерименті на безпородних мишах з карциномою Ерліха встановлено, що нативний Lap та кLap суттєво не впливають на показники окисно-відновного стану, активність РНКаз, желатиназ і ОДК в пухлинних клітинах, печінці та нирках. Це свідчить про безпеку їх використання для сприяння доставці протипухлинних препаратів.