ЗНАЧЕННЯ ЛІМФОЦИТАРНОЇ ІНФІЛЬТРАЦІЇ ТА ЛІМФОВАСКУЛЯРНОЇ ІНВАЗІЇ У ПРОГРЕСІЇ ЕНДОМЕТРІОЇДНОЇ КАРЦИНОМИ ЕНДОМЕТРІЮ - Глущенко, Н.М.; Юрченко, Н.П.; Бучинська, Л.Г. (Oncology, 2025)
Мета: оцінити лімфоцитарну інфільтрацію та лімфоваскулярну ін вазію у ендометріоїдній карциномі ендометрію залежно від клініко морфологічних особливостей хворих. Об’єкт і методи: патогістологічні заключення (ПГЗ) операційного матеріалу 247 хворих на ендометріоїдну карциному ендометрію (ЕКЕ) та зразки післяопераційного матеріалу 67 хворих на ЕКЕ. Методи дослідження: імуногістохімічний, цито флуорометричний, статистичний, біоінформатичний, ROCаналіз. Результати: при аналізі ПГЗ визначено, що в 44,1% ЕКЕ спостерігається незначна лімфоцитарна інфільтрація (LI), у 55,9% — значна. В результаті оцінки клінікоморфологічних особливостей хворих на ЕКЕ залежно від рівня LI встановлено, що у групі карцином ендометрію з незначною LI спостерігається більша кількість G3 пухлин з глибокою інвазією у міометрій (26,0%) порівняно до групи новоутворень зі значною LI (17,0%, p < 0,05). Виявлено у G3 та глибокоінвазуючих пухлинах низький вміст CD8+лімфоцитів, високу кількість FOXP3+лімфоцитів і щільність мікросудин. У 63,3% таких пухлин спостерігали лімфовас кулярну інвазію (LVSI), що асоціювалась з високою експресію Snail1, низькою Екадгерину і зменшенням загальної та безрецидивної виживаності пацієнток з цією онкопатологією. Висновок: ступінь вираженості LI, її субпопуляційний склад та LVSI є факторами, що асоціюються з певними морфофункціональними характеристиками ЕКЕ (низький ступінь диференціювання, глибока інвазія пухлини у міометрій та висока проліферативна активність). Встановлено, що LVSI пов’язана з експресією Snail1 і Екадгерину, які можуть бути предикторами перебігу захворювання пацієнток з ЕКЕ.