РОЛЬ ПРОЦЕСІВ РЕПАРАЦІЇ У ФОРМУВАННІ РАДІОЧУТЛИВОСТІ ЗДОРОВИХ ТА ПУХЛИННИХ КЛІТИН ЛЮДИНИ - Дьоміна, Е.А. (Oncology, 2025)
Резюме. Незважаючи на суттєвий прогрес у створенні та впровадженні нової радіотерапевтичної техніки упродовж останнього десятиріччя та позитивні результати променевої терапії онкологічних хворих показники загальної та безрецидивної їх виживаності в цілому залишають бажати кращого. Аналіз даних літератури та власних досліджень в галузі клінічної радіобіології і радіаційної онкології доводить, що клітинні системи репарації ДНК підвищують радіорезистентність пухлин і таким чином стримують підвищення ефективності терапії хворих. Детально розглянута роль процесів репарації у формуванні радіочутливості пухлин порівняно із здоровими тканинами, описані їх відмінності. Акцентується увага на тому, що репарація пошкоджень опроміненої ДНК у пухлинних клітинах відбувається більш інтенсивно, ніж у клітинах здорової тканини через підвищення експресії ферментів репарації. Разом з нестабільністю геному пухлинних клітин це обумовлює велику варіабельність їх радіочутливості та вказує на пріоритетність досліджень, спрямованих на пошук та розробку радіопротекторів для захисту геному здоро вих клітин із оточення опромінюваної пухлини, не впливаючи (не знижуючи) її радіочутливість. Такий шлях оптимізації результатів терапевтичного опромінення сприятиме мінімізації променевих ускладнень, що потребують додаткової терапії та погіршують якість життя пролікованих хворих.