ВПЛИВ COVID-19 ТА ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ SARS-CoV-2 НА ПЕРЕБІГ ОНКОГЕМАТОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ. 1. Генетичні характеристики варіантів вірусу SARS-CoV-2 при трьох хвилях пандемії в Україні - Ковалевська, Л. М.; Щербіна, В.М.; Крячок, І. А.; Матвєєва, А.С.; Кашуба, О.В. (Oncology, 2025)
В Україні COVID-19 вперше було діагностовано 3 березня 2020 р. в Чернівцях. На 13 квітня 2024 р. в Україні налічується 5 557 995 інфікованих осіб, з них померлих приблизно 2%. Наразі COVID-19 отримав статус сезонної хвороби, подібно до грипу. Найбільші хвилі епідемії спричинили штами SRAS-CoV-2 Alpha (вперше зареєстрований у Великобританії), Delta (вперше зареєстрований в Індії) та Omicron (вперше зареєстрований у Південній Африці). Невирішеними залишилися питання ведення онкологічних хворих з COVID-19, впливу вірусу SARS-CoV-2 на перебіг захворювання, необхідності вакцинації для запобігання COVID-19 на тлі онкологічних захворювань, тощо. Причому ризик летальних наслідків у онкогематологічних хворих в разі супутньої коронавірусної інфекції збільшується майже вдвічі. Слід зазначити, що на сьогодні немає маркерів (факторів), які б дозволили визначити чіткі рекомендації щодо продовження або відтермінування хіміотерапії на тлі COVID-19, особливо в разі наявності онкогематологічних захворювань. Без сумніву, такі дослідження повинні проводитися, щоби підвищити загальну виживаність і якість життя хворих на злоякісні новоутворення.