КЛІТИННІ ЛІНІЇ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ЯК ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ МОДЕЛІ ПУХЛИН - Шлапацька, Л.М. (Oncology, 2025)
Культура клітин – унікальний біологічний інструмент для вивчення клітини поза організмом і слугує моделлю для різноманітних досліджень. Вже понад півстоліття в арсеналі дослідників раку молочної залози (РМЗ) саме клітинні лінії займають провідні позиції як об’єкт дослідження при ідентифікації фенотипових характеристик, біологічних властивостей злоякісно трансформованих клітин, випробуванні лікарських засобів та вивченні механізмів їх дії, оцінці нових стратегій лікування, пошуку та ідентифікації мішеней дії таргетних препаратів, впливу окремих елементів мікрооточення на пухлинні клітини, тощо. Виконання спектру таких досліджень є можливим лише за умов знання молекулярного портрету клітинної лінії, який за багатьма параметрами є співставним із таким пухлин одного із молекулярних підтипів злоякісних новоутворень молочної залози – люмінального А, люмінального Б, базальноподібного/тричі негативного та Her2/neu-позитивного. В даному огляді виокремлено базові характеристики клітин ліній РМЗ, поскільки вибір необхідної модельної системи є вкрай важливим перед проведенням досліджень і вимагає врахування її молекулярної характеристики.