РУШІЙНА СИЛА ЕКЗОГЕННОГО ТА ЕНДОГЕННОГО СТРЕСУ ЯК ВАГОМОГО ФАКТОРУ МЕТАСТАТИЧНОЇ ПРОГРЕСІЇ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ. РОЛЬ ЖЕЛАТИНАЗ У РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВАЗИВНО-МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Чехун, В.Ф.; Налєскіна, Л.А.; Кунська, Л.М.; Лук’янова, Н.Ю. (Oncology, 2025)
В огляді літератури загострюється увага на тому, що з сучасних позицій онкогенез є багатоетапним процесом, у якому поряд з численними факторами різного походження чільне місце займає стрес. Стрес запускає механізми, які призводять до активації таких програм як проліферація, інвазія, міграція пухлинних клітин на різних етапах формування новоутворення. Завдяки інтеграції таких дій відбувається розповсюдження злоякісно трансформованих клітин в організмі, рецидивування видалених пухлин та метастазування. Останнім часом показано, що внаслідок хронічного стресу відбувається поляризація більшості пухлинних клітин до мезенхімального фенотипу. Крім того, відбувається вивільнення протеаз, зокрема желатиназ ММР-2 та ММР-9, які здійснюють руйнування та ремоделювання позаклітинного матриксу, що сприяє метастазуванню злоякісно трансформованих клітин. Наведені об’єктивні показники змін під впливом стресу, які після перевірки їх значущості можуть бути використані у якості прогностичних критеріїв та мішеней для персоніфікованого вирішення лікувальної тактики щодо хворих на РМЗ.