АЛГОРИТМИ ОПТИМІЗАЦІЇ ЛІКУВАННЯ ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИН СЕРЕДОСТІННЯ ТА ГРУДНОЇ СТІНКИ - Захаричев, В.Д.; Гордійчук, П.І.; Борисюк, Б.О. (Oncology, 2025)
Первинні пухлини середостіння та грудної стінки становлять неоднорідну за морфологічною структурою групу уражень, які об’єднаних однією анатомічною локалізацією. Враховуючи близькість цих пухлин до життєво важливих структур, їх лікування часто є складним завданням. Хоча хірургічне втручання залишається основним методом лікування більшості пухлин середостіння та грудної стінки, у багатьох випадках потрібен мультидисциплінарний підхід. Мета: навести порівняльну характеристику безпосередніх та віддалених результатів застосування різних методів лікування хворих зі злоякісними пухлинами середостіння та грудної стінки. Матеріал і методи: проаналізовано результати хірургічного, комбінованого та комплексного лікування 1375 хворих на первинні злоякісні пухлини середостіння та 98 хворих на злоякісні пухлини грудної стінки. В неоад’ювантному режимі використовували наступні методи лікування: променеву, термопроменеву, хіміопроменеву терапію, у частини хворих – регіонарну внутрішньоартеріальну неоад’ювантну хіміотерапію (РВАНХТ). Результати: показано, що застосування неоад`ювантної терапії дозволяє значно підвищити частоту радикального хірургічного лікування. Після РВАНХТ частота виникнення метастазів у пацієнтів була найменшою. В порівнянні з такою після використання термопроменевої терапії різниця була статистично значущою (р < 0,001), а у порівнянні із застосуванням хіміопроменевої терапії не мала статистичної ваги (р > 0,05). Показники 3- та 5-річної виживаності після проведення РВАНХТ були достовірно кращими (р < 0,05) при порівнянні з підгрупою термопроменевої терапії. Висновки: вибір методу лікування хворих на злоякісні пухлини середостіння та грудної стінки повинен базуватися на індивідуальному підході з обов’язковим застосуванням неоад’ювантної терапії. При локалізації злоякісної пухлини в передньому середостінні, передній і бічній стінці грудної клітки (в зоні кровообігу а. thoracica interna) РВАНХТ є перспективним варіантом неоад’ювантної терапії.