ЦИТОАРХІТЕКТОНІКА РІЗНИХ ЗА МОЛЕКУЛЯРНИМ ПІДТИПОМ ПУХЛИН ХВОРИХ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ, ОБТЯЖЕНИХ МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Неборець, А.Д.; Налєскіна, Л.А. (Oncology, 2025)
Рак молочної залози (РМЗ) – гетерогенна патологія, яка проявляється не лише в особливостях виникнення та перебігу пухлинного процесу, але і в різноманітті морфологічної будови кожної конкретної пухлини, що суттєво ускладнює діагностику, прогноз та вибір лікувальної тактики. Метаболічний синдром (МетС) як один з ключових факторів ризику розвитку РМЗ асоціюється з гіршим прогнозом перебігу захворювання, особливо у жінок постменопаузального періоду (ПМП). В аспекті сучасних поглядів дослідників на морфологію РМЗ в роботі представлені результати власних даних стосовно особливостей росту різних за молекулярним підтипом новоутворень у жінок, хворих на РМЗ, з урахуванням МетС. Мета: визначити зв’язок між особливостями архітектоніки РМЗ у пацієнток з різним репродуктивним статусом з наявністю МетС та молекулярно-біологічними характеристиками пухлин для розуміння потенціалу агресивності та подальшого прогнозу захворювання. Об’єкт і методи: за форматом «випадок-контроль» проаналізовано клінічний матеріал 47 хворих на РМЗ різних молекулярно-біологічних підтипів (люмінальний А, люмінальний B, Her-2/neu-позитивний) з різним репродуктивним статусом і наявністю МетС. Результати: в усіх пацієнтів з пухлинами люмінального А та В підтипів з ознаками гіалінової дегенерації стромальний компонент переважав над епітеліальним і лише в групі Her-2/neu були 2 випадки з протилежним співвідношенням, а також пропорційно рівними обома компонентами. Морфологічне дослідження пухлинної тканини хворих на РМЗ дозволило виявити артефакти ретракції (пустоти), частіше у хворих з МетС, які, за даними літератури, можуть бути результатом взаємодій атипових клітин з елементами пухлинного мікрооточення та свідчити про несприятливий прогноз. Висновки: проведене дослідження дало можливість встановити загальні риси та відмінності злоякісних новоутворень молочної залози різних молекулярних підтипів на основі аналізу репродуктивного статусу пацієнтів та наявності коморбідних метаболічних розладів. Показано, що цитоморфологічні портрети досліджених новоутворень мають певні відмінності як за цитоархітектонікою паренхіматозного компоненту, так і строми.