ВПЛИВ ЗАХВОРЮВАННЯ НА COVID-19 ТА ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ SARS-COV-2 НА ПЕРЕБІГ ОНКОГЕМАТОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ 2. Особливості експресії рецептора ACE2 та вплив SARS-COV-2 на запалення - Ковалевська, Л.М.; Щербіна, В.М.; Крячок, І.А.; Титоренко, І.Б.; Кашуба, О.В. (Oncology, 2025)
Короновірусну хворобу 2019 року COVID-2019 (Coronavirus disease 2019), що схожа за симптомами до пневмонії, викликає новий короновірус SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). З 3 березня 2020 р., коли вперше було діагностовано COVID-19 в Україні, і до 13 квітня 2024 р. в Україні при населенні 41 130 тис. налічувалось 5 557 995 інфікованих осіб, з них померлих — 112 418 або приблизно 2% (https://index.minfin.com.ua/ua/reference/coronavirus/ukraine/). Слід відмітити, що вакцинація від коронавірусу в Україні почалася лише 24 лютого 2021 р. На 18 червня 2024 р. провакциновано приблизно 38,0% населення (15 729 617 осіб), причому повністю вакциновано 36,96% (15 201 112 осіб), а бустерну дозу отримали тільки 1,76% (724 557 осіб) населення країни. Раніше було обговорено генетичні характеристики варіантів вірусу SARS-COV-2 при трьох хвилях пандемії в Україні, наразі основна увага буде приділена механізму взаємодії вірусу і клітини-хазяїна, а також молекулі, що слугує рецептором коронавірусу — ACE2 (Angiotensin I-converting enzyme 2).