ФАКТОРИ РИЗИКУ ТА МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ НЕДОСТАТНОСТІ КОЛОРЕКТАЛЬНИХ АНАСТОМОЗІВ ПРИ ХІРУРГІЧНОМУ ЛІКУВАННІ РАКУ ПРЯМОЇ КИШКИ - Василів, В.В.; Скрипко, В.Д. (Oncology, 2025)
Незважаючи на досягнуті останніми роками позитивні результати у лікуванні колоректального раку (КРР), частота післяопераційних ускладнень залишається високою. Неспроможність швів анастомозу (НША) вважається одним з найважчих ускладнень після резекції прямої кишки з високою летальністю. В даному огляді представлені передопераційні та інтраопераційні фактори ризику недостатності колоректального анастомозу. Стратифікація пацієнтів за факторами ризику розвитку НША дозволяє прогнозувати виникнення даного ускладнення та визначити оптимальну тактику лікування у конкретному випадку. Рання діагностика НША має вирішальне значення для сприятливого результату лікування та зменшення показників летальності. У цій галузі проводяться численні дослідження, існує багато розробок, але проблема залишається актуальною. На сьогодні найкращим лікуванням НША залишається його профілактика.