МІЄЛОДИСПЛАСТИЧНІ НОВОУТВОРЕННЯ/СИНДРОМИ У П’ЯТОМУ ПЕРЕГЛЯДІ КЛАСИФІКАЦІЇ ВООЗ ГЕМАТОЛІМФОЇДНИХ ПУХЛИН (2022 р.) - Фільченков, О.О.; Абраменко, І.В.; Завелевич, М.П. (Oncology, 2025)
Мієлодиспластичні синдроми (МДС) становлять гетерогенну групу клональних мієлоїдних новоутворень, що виникають внаслідок порушень в гемопоетичних стовбурових клітинах. Діагностика МДС і дотепер становить значні труднощі. Класифікація МДС з часом зазнавала суттєвих змін та у нещодавно опублікованій оновленій класифікації ВООЗ 2022 р. гематолімфоїдних пухлин вперше були окреслені форми, що визначаються за генетичними аномаліями, а також уточнені й переглянуті форми МДС, які визначаються за морфологічними критеріями. Змін зазнала також класифікація МДС дитячого віку. Наведено характеристику цитопеній нез’ясованого ґенезу та клонального гемопоезу невизначеного значення, які здатні до трансформації у МДС. Виділення форм МДС за молекулярно-генетичними ознаками вимагає нових підходів для діагностики, стратифікації ризику та лікування хворих. В огляді, який є продовженням серії статей в журналі “Онкологія”, присвячених аналізу основних змін, які зазнала класифікація ВООЗ гематолімфоїдних пухлин п’ятого перегляду, проаналізовано оновлену класифікацію МДС в порівнянні з такою у попередньому виданні класифікації ВООЗ 2016 р. пухлин кровотворної і лімфоїдної тканин.