ІДЕНТИФІКАЦІЯ ЛЕЙКЕМІЧНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН ДЛЯ ТАРГЕТНОЇ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА ГОСТРІ МІЄЛОЇДНІ ЛЕЙКОЗИ - Глузман, Д.Ф.; Скляренко, Л.М.; Іванівська, Т.С.; Фільченков, О.О.; Завелевич, М.П.; Коваль, С.В.; Поліщук, А.С. (Oncology, 2019)
В статті наводяться стислі дані про історію відкриття поліпотентних гемопоетичних стовбурових клітин (ПГСК), ролі зарубіжних і вітчизняних дослідників у створенні уніпотентної схеми нормального кровотворення. Висвітлено питання, пов'язані з ідентифікацією лейкемічних стовбурових клітин (ЛСК) у людини, порівняльним вивченням імунофенотипових особливостей ЛСК і бластних лейкозних клітин при різних формах гострих мієлоїдних лейкозів (ГМЛ), що виділяються відповідно до ФАБ-класифікації і нової класифікації ВООЗ (2016). Дослідження з використанням методів проточної цитометрії та панелі МкАТ до нових диференціювальних антигенів дозволили виявити імунофенотипові відмінності ЛСК, ПГСК і ранніх гемопоетичних клітин-попередників, трансформація яких лежить в основі виникнення різних форм ГМЛ. Відповідно до сучасних уявлень, більшість лейкозних бластних клітин у хворих ГМЛ нездатні до самопідтримування і не мають проліферативної активності. Клональні властивості притаманні тільки ЛСК, які переважно містяться в основний фракції CD34+ CD38 - клітин і складають до 1% від кількості всіх лейкозних клітин. Нова концепція таргетної терапії передбачає створення засобів, вибірково спрямованих проти ЛСК, які б не діяли на ПГСК, що беруть участь у відновленні нормального кровотворення. Розглядаються можливі шляхи створення нових лікарських препаратів для терапії із використанням як мішеней специфічних маркерів поверхневої мембрани ЛСК і препаратів, спрямованих на сигнальні шляхи та мікрооточення ЛСК.