ПРОФІЛЬ ЕКСПРЕСІЇ ФАКТОРІВ ТРАНСКРИПЦІЇ У ЗРАЗКАХ КРОВІ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ЛІМФОЛЕЙКОЗ - Матвєєва, А.С.; Ковалевська, Л.М.; Поліщук, О.С.; Муштак, М.; Кашуба, О.В. (Oncology, 2016)
Мета: дослідити профіль експресії факторів транскрипції у клітинах хронічного лімфолейкозу (ХЛЛ) порівняно з лімфоцитами крові здорових людей для виявлення механізму виникнення непластичних клітин ХЛЛ. Об’єкт і методи: зразки периферичної крові хворих на ХЛЛ, виділення РНК, аналіз експресії факторів транскрипції з використанням RT2 profiler Array і кількісної полімеразної ланцюгової реакції. Результати: застосовуючи платформу PARN-075Z, вивчили експресію 84 факторів транскрипції у суміші РНК, виділених із В-клітин хворих на ХЛЛ, порівняно з В-клітинами, а також із сумішшю РНК, виділеною з лімфоцитів крові здорових донорів. Показано, що гени POU2ATF1, NFAT5, NFATC1, JUNB, JUN та RELB експресуються на більш високому рівні у суміші РНК із клітин ХЛЛ порівняно з В-клітинами здорових осіб. З урахуванням гетерогенності пацієнтів проведено аналіз генів з варіабельною експресією на зразках, взятих в окремих хворих. Підтверджено, що гени HAND1, HOXA5 і SMAD9 експресуються на низькому рівні у клітинах ХЛЛ окремих пацієнтів на відміну від генів ID1 та JUNB, що показали гетерогенний патерн експресії. Висновки: чітка різниця у профілі експресії дозволяє продовжити дослідження з метою ідентифікувати блоковані клітинні шляхи у клітинах ХЛЛ за допомогою біоінформатичного аналізу.