ПРОЯВИ ПУХЛИНОАСОЦІЙОВАНОЇ АНЕМІЇ У МИШЕЙ З КАРЦИНОМОЮ ЛЕГЕНІ ЛЬЮЇС НА ФОНІ ЗАСТОСУВАННЯ ПРОТИПУХЛИННИХ ВАКЦИН - Караман, О.М.; Федосова, Н.І.; Воєйкова, І.М.; Діденко, Г.В.; Сарнацька, В.В.; Юшко, Л.О.; Пясковська, О.М.; Потебня, Г.П.; Ніколаєв, В.Г.; Соляник, Г.І. (Oncology, 2016)
Вивчення механізмів формування паранеопластичного синдрому (ПнС) та пошук підходів до його корекції залишаються актуальними. Мета роботи: дослідити можливість корекції деяких проявів ПнС, зумовлених ростом високоангіогенної карциноми легені Льюїс, за допомогою протипухлинних вакцин (ПВ) на основі антигенів високо- (LLC/R9) або низькоангіогенного (LLC) штамів карциноми легені Льюїс, а також оцінити протипухлинні та імунологічні ефекти ПВ. Об’єкт і методи: дослідження проведено на мишахсамцях лінії С57Bl/6 із перещепленою карциномою LLC/R9. ПВ виготовляли з клітин LLC (ПВ-LLC) або з LLC/R9 (ПВ-LLC/R9); як ад’ювант використовували білоквмісний метаболіт B. subtilis B-7025 70 кДа. Введення ПВ (4-разово підшкірно) розпочинали на 12-ту добу пухлинного росту. Оцінювали стандартні параметри пухлинного росту; на 33-тю добу визначали рівень метастатичного ураження легень та проводили імунологічне обстеження тварин (масові та клітинні параметри тимуса і селезінки, показники периферичної крові (за допомогою гематологічного аналізатора), цитотоксичну активність (ЦТА) в МТТ-тесті клітинних і гуморальних чинників неспецифічного та специфічного протипухлинного захисту). Результати: застосування обох ПВ підвищувало виживаність мишей з LLC/R9: на 30-ту добу пухлинного росту у групах вакцинованих тварин цей показник становив 100,0% проти 71,4% у контрольній. Достовірне зменшення кількості та об’єму метастазів (відповідно в 1,7 та 1,8 раза; p < 0,05) фіксували лише у групі «ПВ-LLC». Обидві вакцини не запобігали розвитку пухлиноасоційованої анемії та спленомегалії. Введення ПВ-LLC сприяло підвищенню ЦТА природних кілерних клітин (p < 0,05 порівняно зінтактним контролем); запобігало негативному впливу пухлини на характеристики тимуса, на специфічну ЦТА спленоцитів, а також ЦТА макрофагів у присутності сироватки крові. Висновки: одержані дані створюють передумови для розробки показань до використання ПВ з урахуванням проявів ПнС