ХАРАКТЕРИСТИКА РОЗПОДІЛУ ХВОРИХ НА КОЛОРЕКТАЛЬНИЙ РАК ЗА ВІКОМ І СТАТТЮ ЗАЛЕЖНО ВІД СПАДКОВОЇ ОБТЯЖЕНОСТІ ЦИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ - Лозинська, М.Р.; Федота, О.М.; Лозинська, Л.Ю.; Прокопчук, Н.М.; Піняжко, Р.О. (Oncology, 2016)
Резюме. Мета: провести аналіз розподілу хворих різної статі за віком маніфестації колоректального раку (КРР) зі спадковою обтяженістю та без обтяженості цим захворюванням для виявлення осіб груп ризику. Об’єкт і методи: аналіз медичної документації та генеалогічної інформації у 182 хворих наКРР (94 чоловіки і 88 жінок). «Позитивний» сімейний анамнез КРР підтверджено у 61 пробанда: 40 з них відповідали одному–двом Амстердамським критеріям діагностики, 9 — трьом Амстердамським критеріям, 7 — мали сімейний аденоматозний поліпоз, 3 — спадкову обтяженість наКРР, асоційований іззапальними захворюваннями кишечнику, та по одному випадку MUTYH-асоційованого поліпозу і синдрому Пейтца — Єгерса. Результати: вік маніфестації захворювання варіював залежно від статі пацієнтів і спадкової обтяженості. У пробандів із сімейним анамнезом КРР віковий пік маніфестації захворювання був меншим на 5 років для обох статей порівняно з віком осіб без спадкової обтяженості. У пробандів із КРР чоловічої та жіночої статі зі спадковою обтяженістю цим захворюванням встановлено істотно менший середній вік маніфестації хвороби, ніж у хворих чоловіків і жінок без спадкової обтяженості. Між чоловіками і жінками без спадкової обтяженості КРР за середнім віком маніфестації хвороби встановлено статистично істотну різницю. Висновок: встановлення віку маніфестації спадкових варіантів КРР і статевих особливостей пацієнтів із цим захворюванням є важливим для виявлення осіб груп ризику, а також для покращення спостереження за пацієнтами із раком товстої кишки та відпрацювання превентивної стратегії для вдосконалення діагностики і лікувальних підходів.