МЕТОД ДРЕНУВАННЯ РАН ПІСЛЯ РАДИКАЛЬНИХ МОДЕЛЮЮЧИХ ОПЕРАЦІЙ У ХВОРИХ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Сидорчук, О.І.; Мотузюк, І.М.; Зайчук, В.В.; Лобанова, О.Є.; Ляшенко, А.О.; Молід, С.О.; Яценко, К.Ю.; Верещако, Р.І. (Oncology, 2016)
Мета: покращення безпосередніх результатів радикального хірургічного лікування хворих на рак молочної залози за допомогою модифікації методики дренування післяопераційних ран. Об’єкт і методи: вивчено ефективність і безпеку модифікованого методу дренування ран у ранній післяопераційний період після радикальних моделюючих операцій у 525 хворих на рак молочної залози T1–3N0–1M0. Модифіковану методику дренування було застосовано у 262 пацієнток (основна група), рутинне проведення дренажу — у 263 (контрольна група). Результати: модифікована методика дренування післяопераційних ран є простою та ефективною, дозволяє дещо зменшити кількість запальних ускладнень, тривалість серозних виділень, необхідність пункцій ран для видалення ексудату (p < 0,05 порівняно з контрольною групою), суб’єктивне відчуття болю у ділянці розміщення дренажу, а також скоротити тривалість перебування пацієнток у стаціонарі (у середньому на 2,5 доби). Висновок: встановлені переваги модифікованої методики дренування обґрунтовують доцільність її використання в системі «fast track surgery».