ВПЛИВ ЕКЗОГЕННИХ ОКСИДІВ АЗОТУ ТА ФРАКЦІОНОВАНОГО ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА РІСТ І МЕТАСТАЗУВАННЯ КАРЦИНОМИ ЛЕГЕНІ ЛЬЮЇС - Главін, О.А.; Маковецька , Л.І.; Михайленко, В.М. (Oncology, 2016)
Екзогенні оксиди азоту (ОА) та малі дози іонізуючого випромінювання (ІВ) належать до поширених забруднювачів навколишнього середовища, що можуть впливати на систему протипухлинного захисту організму та ріст пухлин. Мета роботи: дослідити поєднаний вплив екзогенних ОА та малих доз ІВ на ріст і метастазування карциноми легені Льюїс (КЛЛ) і виживаність експериментальних тварин. Об’єкт і методи: дослідження проведено на мишах-самцях лінії С57Bl6 . Тварини, яким перещеплювали КЛЛ, зазнавали впливу екзогенних ОА (8 год/добу, 25 мг/м3 повітря до 11-ї чи 28-ї доби росту КЛЛ) та ІВ (сумарно 1 Гр по 0,1 Гр). Вивчали ріст первинної пухлини (ПП), інтенсивність метастазування на 28-му добу та аналізували виживаність тварин. Результати: фракціоноване опромінення призводило до гальмування росту ПП, знижувало її метастатичний потенціал і підвищувало виживаність експериментальних тварин. За короткотривалого впливу ОА спостерігали активацію росту тільки ПП. Довготривала дія ОА призводила до аналогічних (але більш виражених) змін росту ПП, активації метастазування та підвищення смертності мишей. Найбільші зміни відбувалися за поєднаного впливу чинників. При довготривалій дії ОА зафіксовано адитивний ефект їхнього окремого впливу. Висновки: короткотривалий вплив екзогенних OА підвищував інтенсивність росту ПП КЛЛ, а їхня тривала дія додатково призводила до активації процесів метастазування. Поєднана дія факторів (OA та IB) за тривалого надходження екзогенних ОА супроводжувалася сумацією їх ефектів на процеси росту та метастазування КЛЛ і викликала підвищення рівня загибелі тварин.