МСКТ-ДЕНСИТОМЕТРИЧНІ КРИТЕРІЇ МАЛІГНІЗАЦІЇ ЛЕГЕНЕВИХ ВУЗЛІВ ПРИ ОБ’ЄМНИХ УТВОРЕННЯХ ЛЕГЕНЬ - Мельникова, А.А.; Федьків, С.В. (Oncology, 2026)
Мета: визначити оптимальний МСКТ-денситометричний поріг малігнізації легеневих вузлів на основі аналізу показників контрастного підсилення та оцінити його діагностичну ефективність. Об'єкт і методи: проаналізовано 148 верифікованих випадків новоутворень легень (95 злоякісних, 53 доброякісних). Вимірювався приріст рентгенівської щільності (ΔHU) в артеріальну та венозну фази сканування мультиспіральної комп’ютерної томографії (МСКТ) органів грудної клітини. Статистичний аналіз проведено з використанням критерію Манна-Уїтні та ROC-аналізу (Receiver Operating Characteristic). Результати: встановлено статистично значущу різницю в накопиченні контрасту між групами (p < 0,001). Площа під ROC-кривою склала AUC = 0,89 (95% ДІ: 0,81–0,96); z = 9,8. Оптимальним порогом відсікання визначено ΔHU > 22,5, що забезпечує чутливість 88,3% та специфічність 86,8%. Висновки: кількісна МСКТ-денситометрія є високоінформативним методом диференціації об'ємних утворень легень. Використання порогу 22,5 HU дозволяє об'єктивізувати діагностичний процес та мінімізувати кількість необґрунтованих інвазивних втручань.