СУМІСНА ЕКСПРЕСІЯ ЦИТОКЕРАТИНУ-17 ТА ТИРЕОЇДНОЇ ПЕРОКСИДАЗИ В ПУНКТАТАХ ДОБРОЯКІСНИХ ТА ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Зелінська, Г.В.; Кучменко, М.О.; Чумак, К.В.; Кулініченко, Г.М. (Oncology, 2026)
Мета: провести імуноцитохімічне дослідження сумісної експресії тиреоїдної пероксидази (ТПО) та цитокератину-17 (ЦК-17) в пунктатах доброякісних та злоякісних новоутворень щитоподібної залози (ЩЗ). Об’єкт і методи: імуноцитохімічні дослідження з використанням моноклональних антитіл до ТПО та ЦК-17 проводили на матеріалі тонкоголкових аспіраційних пункційних біопсій 23 доброякісних та 28 злоякісних новоутворень ЩЗ (верифікованих гістологічно), які були отримані у пацієнтів обох статей віком від 17 до 45 років. Статистичне опрацювання виконували, використовуючи непараметричний метод Wald-Wolfowitz. Результати: в пунктатах гістологічно верифікованих доброякісних пухлин ЩЗ експресію ТПО виявляли в 73–100% тиреоцитів; експресія ЦК-17 була відсутня в 91% випадків, а в 9% випадків вміст ЦК-17+ клітин фолікулярного епітелію не перевищував 2%. В той же час, в пунктатах злоякісних новоутворень експресія ТПО була відсутня в 71,5% випадків; в 28,5% випадків кількість ТПО+ клітин коливалася від 2 до 50%. В той же час, експресія ЦК-17 виявлена в 98% тиреоцитів та була відсутня лише в 1 із 28 випадків. Підтверджена статистично достовірна різниця за показниками експресії ЦК-17 та ТПО між доброякісними утвореннями та папілярними карциномами ЩЗ (р < 0,001). Висновки: вперше проведено імуноцитохімічне виначення сумісної експресії ТПО та ЦК-17 в пунктатах гістологічно веріфікованих доброякісних та злоякісних новоутворень ЩЗ. Про злоякісність новоутворень свідчить вісутність експресії ТПО та експресія ЦК-17 в більше, ніж 2% тиреоцитів пунктатів. Перевищення експресії ТПО > 73% та вісутність експресії ЦК-17 в тиреоцитах пунктатів свідчать про доброякісність новоутворень ЩЗ.