МУНОГІСТОХІМІЧНІ ФАКТОРИ ПРОГНОЗУ РОЗВИТКУ МЕТАСТАЗІВ ОСТЕОСАРКОМИ - Ковальчук, П.А.; Дєдков, А.Г.; Кротевич, М.С. (Oncology, 2017)
Мета: визначити прогностичне значення експресії імуногістохімічних маркерів р53, P-глікопротеїну (Pgp), VEGF при остеосаркомі (ОС). Об’єкт і методи: ОС первинна та з метахронними метастазами в легені. Експресію р53, Pgp, VEGF визначали імуногістохімічним методом. Виживаність хворих оцінювали за методом Каплана — Мейєра, достовірність результатів — за t-критерієм Стьюдента. Результати: для визначення рівня експресії р53, Pgp, VEGF проведено імуногістохімічний аналіз біопсійного матеріалу 123 хворих на ОС. Виявлено варіабельність експресії VEGF і доведено, що рівень експресії цього маркера не може бути використаний як незалежний прогностичний чинник при ОС. Встановлено прогностичну значущість р53, Pgp при ОС. Виявлено пряму кореляційну залежність між експресією p53 і Pgp та розвитком метастазів ОС у легенях. Висновки: молекулярно-біологічне дослідження p53 та Pgp дає можливість визначити групу сприятливого прогнозу у пацієнтів з ОС.