ПУХЛИНОАСОЦІЙОВАНІ МАКРОФАГИ, FOXP3+-ЛІМФОЦИТИ І ЩІЛЬНІСТЬ МІКРОСУДИН В КАРЦИНОМАХ ЕНДОМЕТРІЯ ХВОРИХ ІЗ РІЗНИМ СТАНОМ МЕНСТРУАЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ - Несіна, І.П.; Юрченко, Н.П.; Неспрядько, С.В.; Бучинська, Л.Г. (Oncology, 2017)
Мета: визначити зв’язки між кількістю пухлиноасоційованих макрофагів (ПАМ), інтратуморальних FOXP3+-лімфоцитів (Лц) та щільністю мікросудин (ЩМС) у карциномах ендометрія і станом менструальної функції хворих. Об’єкт і методи: досліджували операційний матеріал 73 хворих на рак ендометрія (РЕ) з І–ІІ стадією патологічного процесу віком від 26 до 75 років (середній вік 58,1 ± 1,8 року). Виявлення біомолекулярних маркерів здійснювали на депарафінізованих зрізах пухлин ендометрія імуногістохімічним методом. Результати: встановлено, що 16 (21,9%) пацієнток (віком 26–49 років) мали збережену менструальну функцію (ЗМФ) і 57 (78,1%) хворих (віком 53–75 років) були у менопаузальному періоді (МП). У пухлинах хворих на РЕ зі ЗМФ відзначається менша кількість ПАМ (10,3 ± 2,0%), FOXP3+-інтратуморальних Лц (23,2 ± 3,1%) і нижча ЩМС (38,9 ± 1,4 судини/мм2 ) порівняно з пухлинами пацієнтів з тривалістю МП > 10 років (відповідно 21,1 ± 2,8%, р = 0,03; 34,2 ± 4,2%, р = 0,02; і 46,1 ± 1,9 судини/мм2 , р = 0,04). Визначено, що у хворих на РЕ низький ступінь диференціювання новоутворення, висока проліферативна активність та глибока інвазія пухлини у міометрій асоціюються зі збільшенням кількості FOXP3+-Лц, ПАМ і підвищенням ЩМС. Висновки: ендометріоїдні карциноми хворих у МП тривалістю > 10 років характеризуються певними змінами клітинного мікрооточення, які асоціюються з показниками більш агресивного перебігу захворювання порівняно з пацієнтками зі ЗМФ, що необхідно враховувати при визначенні стратегії лікування хворих на РЕ.