ПІДСИЛЕННЯ НОРАРГІНІНОМ ПРОТИПУХЛИННОЇ ДІЇ ІНГІБІТОРІВ ФЕРМЕНТІВ СИНТЕЗУ ПОЛІАМІНІВ IN VIVO - Залєток, С.П.; Гоголь, С.В.; Кленов, О.О.; Артамонова, Г.Б.; Яніш, Ю.В.; Бентрад, В.В.; Карнаушенко, О.В.; Книрік, М.А. (Oncology, 2017)
Поліаміни (ПА) є визначальними чинниками для численних ланок сигнальної трансдукції, відповідальних за проліферацію, диференціацію та програмовану смерть клітин. Метаболізм аргініну і ПА в клітинах взаємопов’язаний, оскільки синтез останніх залежить від ресурсу орнітину, як харчового походження, так і синтезованого з аргініну за участю аргінази. За відсутності оптимальних концентрацій ПА проліферація та ріст клітин не відбуваються. Аргінін є субстратом і для синтаз оксиду азоту, які також залучені у контроль клітинної проліферації. Це свідчить, що метаболічні шляхи ПА і аргініну можуть бути перспективною мішенню для протипухлинного впливу. Мета: дослідити вплив інгібіторів аргінази та ферментів синтезу ПА на ріст перещеплених пухлин у експериментальних тварин та вивчити можливі механізми протипухлинної дії інгібіторів. Об’єкт і методи: карцинома легені Льюїс та асцитна форма карциноми Ерліха; використано методи експериментальної онкології, вестерн-блотинг, біохімічні і статистичні методи. Результати: показано, що включення в схеми лікування спільно з інгібіторами синтезу ПА (α-дифторметилорнітин і метилгліоксаль(біс)гуанілгідразон) інгібітора аргінази (нораргініну) сприяло гальмуванню розвитку карциноми Ерліха та інгібуванню росту і метастазування карциноми легені Льюїс в експериментальних тварин. Пригнічення росту пухлин супроводжувалося зниженням вмісту ПА, змінами активності аргінази та підвищенням експресії індуцибельної синтази окcиду азоту (iNOS) і рівня оксидів азоту (NO) у пухлинних клітинах. Висновок: підвищення протипухлинного ефекту при комбінованому застосуванні інгібіторів аргінази і ферментів синтезу ПА може бути зумовлене збільшенням експресії iNOS та зростанням рівня NO у пухлинних клітинах.