АКТИВНІСТЬ ТА ЕКСПРЕСІЯ АРГІНАЗИ В КЛІТИНАХ КРОВІ ПРИ РІЗНИХ ФОРМАХ ЛЕЙКОЗІВ - Гоголь, С.В.; Яніш, Ю.В.; Залєток, С.П.; Іванівська, Т.С. (Oncology, 2018)
Мета: дослідити активність/експресію аргінази у клітинах периферичної крові хворих на різні форми лейкозу. Об’єкт і методи: визначення активності аргінази проведено в лімфоцитах периферичної крові хворих на В-клітинний хронічний лімфолейкоз (71 хворий); гострий мієлоїдний лейкоз (53 хворих); В-клітинний гострий лімфобластний лейкоз (8 хворих); неходжкінські лімфоми (30 хворих) та в лімфоцитах 10 донорів. У клітинних екстрактах лімфоцитів хворих досліджено рівні експресії білка аргінази. Результати: встановлено, що рівні експресії білка аргінази, як і показники активності цього ферменту, були найвищими у лімфоцитах хворих на В-клітинний хронічний лімфолейкоз. Найнижчі рівні активності аргінази виявлено у фракції бластних клітин хворих на В-клітинний гострий лімфобластний лейкоз. Висновок: визначення рівнів активності/експресії аргінази у клітинах периферичної крові може бути запропоновано в якості додаткових критеріїв для уточненої діагностики окремих форм лейкозів.