ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНІ ПРОЦЕСИ В ПЕРИФЕРИЧНІЙ КРОВІ ХВОРИХ ІЗ ПЕРЕДПУХЛИННОЮ ПАТОЛОГІЄЮ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Дружина, М.О.; Маковецька, Л.І.; Главін, О.А.; Смоланка, І.І.; Михайленко, В.М. (Oncology, 2018)
Запальні патологічні процеси супроводжуються надмірним утворенням активних форм кисню та інтенсифікацією вільнорадикального окиснення біосубстратів, що призводить до розвитку оксидативного стресу. Такі порушення окисного метаболізму можуть спричиняти онкотрансформацію клітин. Мета роботи: дослідити стан вільнорадикальних процесів у периферичній крові для застосування як прогностичного тесту у хворих із передпухлинною патологією молочної залози (МЗ). Об’єкт і методи: дослідження проведено на зразках крові 96 хворих із передпухлинною патологією МЗ. У роботі використано біохімічні, біофізичні, спектрометричні та статистичні методи. Визначали інтенсивність генерування супероксидного аніон-радикала лімфоцитами, прооксидантно-антиоксидантне співвідношення у гемолізаті, рівень окиснення білків та активність ферментів антиоксидантного захисту: супероксиддисмутази (СОД) і каталази (КАТ). Результати: порівняно з показниками умовно здорових донорів виявлено збільшення (p < 0,05) прооксидантно-антиоксидантного співвідношення та інтенсивності генерування супероксидних аніон-радикалів (у 1,7 та 1,3 раза відповідно). Відмічали достовірне підвищення рівня окисної модифікації білків у плазмі крові (у 2,2 раза), активацію СОД (в 1,7 раза) та зниження (p < 0,05) активності КАТ (у 1,2 раза). Висновки: одержані результати свідчать про інтенсифікацію вільнорадикальних процесів на фоні розбалансованої роботи ферментів антиоксидантного захисту, що вказує на значні порушення окисного метаболізму та розвиток оксидативного стресу у хворих із передпухлинною патологією МЗ. Рекомендовано проводити профілактичні заходи, націлені на зменшення порушень окисного метаболізму у хворих з такою патологією