ЕКСПРЕСІЯ СD44 ЗА ПРОГРЕСІЇ ПУХЛИННОГО ПРОЦЕСУ У ХВОРИХ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Грибач, С.М.; Лук’янова, Н.Ю.; Поліщук, Л.З.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2018)
Мета: визначення особливостей експресії CD44 у пухлинних клітинах хворих на рак молочної залози (РМЗ) І–ІІ стадії залежно від клінічних, структурних та молекулярно-біологічних особливостей за наявності або відсутності ознак метаболічного синдрому (МС). Об’єкт і методи: 82 хворі на РМЗ І–ІІ стадії в постменопаузі. Використано загальноклінічні, інструментальні, біохімічні, гістологічні, імуногістохімічні, статистичні методи. Результати: за комплексом міжнародних критеріїв визначення МС обстежені пацієнтки були розподілені на дві групи: МС+ (n = 40; 48,8%) та МС– (n = 42; 51,2%). Встановлено достовірно вищу частоту СD44+ пухлин у хворих на РМЗ з МС+, ІІ стадії, з метастазами раку в 1–3 лімфатичні вузли. Виявлено позитивну високу і помірну експресію маркера проліферації Кі-67 і молекули CD44 у більшості (відповідно у 75,0 і 86,2%) хворих на РМЗ з МС+ та помірний асоціативний зв’язок між експресією Кі-67 і CD44. Висновок: отримані результати свідчать про тенденцію до підвищення експресії СD44 при прогресуванні РМЗ у хворих з МС.