ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПРЕСІЇ EpCAM У КЛІТИНАХ ПУХЛИН МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ТА ЇХ ЗВ’ЯЗОК ІЗ КЛІНІКО-ПАТОЛОГІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ І МОЛЕКУЛЯРНИМ ПІДТИПОМ РАКУ - Ковалевська , Л.М.; Шлапацька , Л.М.; Сидоренко , С.П.; Лук’янова , Н.Ю.; Кашуба , Е.В.; Чехун , В.Ф. (Oncology, 2019)
Мета: визначення особливостей експресії протеїну EpCAM у клітинах раку молочної залози (РМЗ) залежно від стадії захворювання і молекулярного підтипу пухлини. Об’єкт і методи: зразки операційного матеріалу 35 хворих на РМЗ І–ІІ стадії. Експресію EpCAM, Кі67, Her2/neu, рецепторів естрогенів (RЕ) і прогестерону (RP) визначали імуногістохімічним методом. Експресію гена EpCAM у зразках РМЗ оцінено з використанням біоінформативного аналізу відкритого масиву даних Онкомайн (Oncomine). Аналіз функціональних зв’язків білка EpCAM проведено з використанням бази даних та алгоритму FunCoup. Cтатистичний аналіз проводили за допомогою програми GraphPadPrism7. Результати: найвищий (р = 0,0058) рівень експресії білка EpCAM виявлено у клітинах РМЗ люмінального А підтипу. Аналіз зразків, згрупованих за стадією, показав підвищення експресії EpCAM із прогресуванням захворювання (р = 0,0234). Рівень експресії EpCAM свідчить про обернену кореляцію з рівнем маркера проліферації Кі67: у зразках РМЗ люмінального А підтипу виявлена найнижча (р = 0,1088) експресія останнього. Висновок: визначення рівня експресії білка EpCAM у клітинах РМЗ може бути використано як додатковий критерій для характеристики молекулярного підтипу пухлини і прогнозу перебігу захворювання.