ЕФЕКТИВНІСТЬ НЕОАД’ЮВАНТНОЇ ХІМІОТЕРАПІЇ ПАЦІЄНТОК З ІВ-ІІА СТАДІЄЮ РАКУ ШИЙКИ МАТКИ - Тимофіїв, В.В.; Крижанівська, А.Є. (Oncology, 2026)
Мета: оцінити ефективність неоад’ювантної хіміотерапії (НАХТ) у пацієнток з ІВ–ІІА стадією раку шийки матки (РШМ). Об’єкт і методи: в дослідження включено 93 пацієнтки з РШМ стадій ІВ-ІІА, які проходили лікування та були під спостереженням в Прикарпатському клінічному онкологічному центрі в період 2018–2024 рр. Діагноз РШМ верифікований гістологічно на підставі даних біопсії первинної пухлини. Порівнювали 2 групи: 1-ша (n = 64) – пацієнтки, які в післяопераційному періоді отримували хіміопроменеве лікування; 2-га (n = 29) – пацієнтки, які отримували НАХТ перед хірургічним лікуванням. Результативність НАХТ оцінювали за частотою післяопераційних ускладнень, критеріями якості життя, показниками безрецидивного та загального виживання. Результати: застосування НАХТ з подальшим хірургічним лікуванням хворих на РШМ ІВ-ІІА стадій, порівняно із проведенням хірургічного лікування та післяопераційної хіміопроменевої терапії, сприяє покращенню якості життя та зменшенню рецидивів захворювання. Комбінація цисплатину з паклітакселом демонструє високий рівень повної та часткової відповіді та можливість подальшого радикального хірургічного лікування без призначення післяопераційного курсу хіміопроменевої терапії. Висновки: НАХТ у пацієнток з РШМ IB–IIA стадій демонструє високу клінічну ефективність. У більшості випадків це дозволяє проводити радикальне хірургічне лікування та зменшує потребу в післяопераційній променевій терапії.