СПІВВІДНОШЕННЯ В ПЕРИФЕРИЧНІЙ КРОВІ КЛІТИН ВРОДЖЕНОГО ТА НАБУТОГО ІМУНІТЕТУ ЗАЛЕЖНО ВІД ГІСТОГЕНЕЗУ ТА СТУПЕНЯ АНАПЛАЗІЇ ПУХЛИН ГОЛОВНОГО МОЗКУ - Гнедкова, И.А.; Лисяный, Н.И.; Шмелева, А.А.; Васлович, В.В.; Кот, Л.А.; Малышева, Т.А.; Гнедкова, М.А.; Главацкий, А.Я. (Oncology, 2018)
Резюме. Мета: вивчити склад і співвідношення клітин, які належать до систем вродженого та набутого імунітету, у периферичній крові(ПК) хворих із пухлинами головного мозку різного гістогенезу та гістоструктури. Об’єкт і методи: досліджені показники ПК хворих з нейроектодермальними (n = 67), мезенхімальними (n = 20), нейроепітеліальними (n = 18) пухлинами головного мозку та 28 пацієнтів із хронічними неонкологічними захворюваннями центральної нервової систе ми. За допомогою автоматичного гематологічного аналізатора MINDRAY ВС-3000 plus визначали: абсолютний вміст тромбоцитів (Тр), нейтрофілів (Нф), лімфоцитів (Лф), співвідношення Тр/ Лф і Тр/Нф, а також співвідношення процентного вмісту Нф/Лф. Результати: показана активація гранулоцитарного ростка гемопоеза у хворих з нейроектодермальними (гліоми) і мезенхімальними (менінгіоми) пухлинами. Абсолютна кількість Нф збільшувалася паралельно підвищенню ступеня анаплазії гліом. У пацієнтів з гліобластомами співвідношення Тр/Лф достовірно перевищувало аналогічний показник у хворих з фібрилярно-протоплазматичними астроцитомами. Процентний вміст Лф в групі пацієнтів з аденомами гіпофіза практично не відрізнявся від такого в групі порівняння. Паралельно підвищенню ступеня анаплазії гліоми достовірно збільшувалися показники Тр/Лф і Нф/ Лф, знижувався показник Тр/Нф. Висновки: вміст у ПК хворих із пухлинами головного мозку клітин вродженого (Нф) і набутого (Лф) імунітету залежить від гістогенезу і ступеня злоякісності новоутворення. При злоякісних нейроектодермальних пухлинах (гліобластомах) достовірно збільшуються відносні показники Тр/Лф і Нф/Лф порівняно з доброякісними пухлинами того самого гістогенезу, що може бути додатковим критерієм оцінки ступеня анаплазії гліоми, клінічного перебігу та ефективності лікування.