ПРЕДИКТИВНИЙ І ПРОГНОСТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЕКСПРЕСІЇ CD44 І CD24 У ПЕРВИННІЙ ПУХЛИНІ ТА ПІСЛЯ ХІМІОТЕРАПІЇ У ПАЦІЄНТІВ З РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Риспаєва, Д.Е. (Oncology, 2018)
Резюме. Мета: оцінити прогностичне і предиктивне значення маркерів CD44 і CD24 у первинній пухлині та після проведення неоад’ювантної хіміотерапії (НАХТ) у різних групах хворих на рак молочної залози (РМЗ). Об’єкт і методи: зразки тканини пухлин 106 хворих наінвазивний РМЗ, які проходили лікування в Національному інституті раку. Експресію маркерів CD44 і CD24 визначали за допомогою імуногістохімічного методу. Проведено аналіз виживаності пацієнтів залежно від клініко-патологічних даних і експресії CD44, CD24, CD44+/CD24−, CD44+/CD24+. Результати: виявлено відмінності в експресії досліджуваних маркерів у первинній пухлинній тканині та після проведення НАХТ. Підвищення експресії CD44+ і CD44+/CD24– у пухлинній тканині після проведення НАХТ може відігравати певну роль у формуванні хіміорезистентності та можливому механізмі розвитку рецидиву інвазивного РМЗ. За допомогою регресивної моделі Кокса виявлено прогностичне значення тричі негативного підтипу РМЗ, розміру пухлини, коекспресії неінвазивних клітин CD44+/CD24+. Висновок: відмінність експресії поверхневих клітинних маркерів у первинній пухлині та після проведення НАХТ відображає внутрішньопухлинну гетерогенність РМЗ та, можливо, ймовірність розвитку хіміорезистентності. Прогностичними факторами, які пов’язані з виживаністю, виявилися тричі негативний підтип та розмір пухлини. Рівні експресії маркерів CD44 і CD24 виявилися недостатніми факторами для визначення прогнозу.