ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПРЕСІЇ БІЛКА с-Mус У КАРЦИНОМАХ ЕНДОМЕТРІЯ З ОЗНАКАМИ АГРЕСИВНОГО ПЕРЕБІГУ ЗАХВОРЮВАННЯ - Брєєва , О.В.; Несіна , І.П.; Юрченко , Н.П.; Бучинська , Л.Г. (Oncology, 2019)
Рак ендометрія (РЕ) характеризується вираженою клініко-морфологічною гетерогенністю та варіабельністю перебігу захворювання, що зумовлює необхідність пошуку молекулярно-біологічних маркерів, які найбільш точно відображають агресивність пухлинного процесу. Одним із перспективних маркерів вважається білок с-Мус, у зв’язку з чим актуальним є детальне вивчення його ролі у визначенні злоякісного потенціалу пухлин ендометрія. Мета: дослідити асоціацію експресії білка c-Myc у карциномах ендометрія з такими показниками агресивного перебігу пухлинного процесу, як проліферативна активність, експресія маркерів епітеліально-мезенхімального переходу та плоїдність пухлинних клітин. Об’єкт і методи: дослідження проведено на зразках операційного матеріалу 55 хворих на РЕ І–IІ стадії за FIGO. Оцінку експресії маркерів виконували за допомогою імуногістохімічного методу з використанням первинних антитіл до білків c-Myc, E2F1, Е-кадгерину, бета-катеніну та віментину шляхом розрахунку індексу мітки (ІМ), що відображає частку позитивно забарвлених клітин. Вміст ДНК та проліферативний потенціал пухлинних клітин оцінювали методом проточної цитофлюориметрії, визначаючи індекс ДНК (іДНК) та індекс проліферації (ІП, %) відповідно. Результати: визначено позитивний кореляційний зв’язок між експресією білка с-Мус та транскрипційного фактора Е2F1, який контролює перехід з G1- в S-фазу клітинного циклу (r = 0,58; p < 0,05). Встановлено, що у пухлинах із високим рівнем c-Myc (ІМ > 10,0%) спостерігається інтенсивніша проліферація, ніж у карциномах з низьким рівнем цього маркера (ІП 33,4 ± 2,5 та 26,1 ± 2,4% відповідно; р < 0,05). Не виявлено достовірних відмінностей у рівні експресії білків адгезії Е-кадгерину та бета-катеніну в карциномах з високим та низьким рівнем с-Мус. Водночас визначено, що експресія маркера мезенхімальних клітин віментину була нижчою у карциномах з високим рівнем с-Мус порівняно із пухлинами з низьким (ІМ 20,7 ± 6,4 та 44,6 ± 6,2% відповідно; р < 0,05) рівнем. Відзначено зростання експресії c-Myс в анеуплоїдних пухлинах порівняно із диплоїдними (20,8 ± 9,1 та 6,7 ± 2,2% відповідно; р < 0,05), що асоціювалося з низьким ступенем диференціювання та глибокою інвазією пухлини у міометрій. Висновок: висока експресія білка c-Myc у карциномах ендометрія асоціюється з підвищеною проліферативною активністю, ознаками неповного епітеліально-мезенхімального переходу та анеуплоїдним статусом пухлинних клітин, що свідчить про важливу роль цього білка у прогресії пухлинного процесу в ендометрії та може стати підґрунтям для його використання з метою виявлення пухлин з більш злоякісним потенціалом.