ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЛІФЕРАТИВНОЇ АКТИВНОСТІ КЛІТИН РАДІОЙОДРЕЗИСТЕНТНИХ МЕТАСТАЗІВ ПАПІЛЯРНОГО РАКУ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Зелінська , Г.В. (Oncology, 2019)
Розвиток радіойодрезистентності — серйозна проблема в діагностиці та лікуванні диференційованого раку щитоподібної залози. Недостатньо висвітлено, чи пов’язано явище радіойодрезистентності папілярного тиреоїдного раку з проліферативною активністю його клітин. Мета: проведення порівняльних досліджень експресії маркера проліферативної активності клітин (антигену Кі-67) у пунктатах радіойодрезистентних (РЙРМ), радіойодчутливих метастазів (РЙЧМ) та загальній групі метастазів папілярних тиреоїдних карцином. Об’єкт і методи: цитологічні та імуноцитохімічні дослідження з використанням мкАт до антигену Кі-67 (МІВ-1) проводили на матеріалі тонкоголкових аспіраційних пункційних біопсій 29 метастазів папілярних тиреоїдних карцином, виявлених до операції, та на пунктатах 38 метастазів (27 — РЙРМ, 11 — РЙЧМ), ідентифікованих у післяопераційний період після проведення тиреоїдектомії та радіойодтерапії, а також 4 медулярних карцином, 10 папілярних карцином (ПК) та 10 вузлових зобів. Результати: відпрацьовано методику імуноцитохімічного визначення маркера проліферативної активності клітин у пунктатах, забарвлених за методом Романовського. Найвищий відсоток Кі-67-позитивних клітин відмічали в пунктатах медулярного раку (7–10%), дифузно-склерозуючого варіанта ПК (7–12%) та ПК на фоні аутоімунного тиреоїдиту (6–35%). За результатами застосування критерію Манна — Уїтні не визначено значущої відмінності між РЙРМ та загальною популяцією метастазів ПК, а також між групами РЙРМ та РЙЧМ папілярних тиреоїдних карцином. Висновки: відсутність статистично вірогідної різниці в експресії антигену Кі-67 між досліджуваними групами метастазів папілярних тиреоїдних карцином демонструє незалежність радіойоднакопичувальної здатності від інтенсивності проліферативних процесів тиреоцитів метастазів ПК. Водночас відзначається тенденція до підвищення вмісту Кі-67-позитивних клітин у пунктатах повторних РЙРМ рецидивуючих ПК.