ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВИКОРИСТАННЯ ВІРУСІВ ПРИ ЛІКУВАННІ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ - Бойко , І.І. (Oncology, 2020)
Мета: аналіз публікацій наукової літератури щодо обґрунтування можливостей та ефективності використання вірусів різних таксономічних груп при лікуванні злоякісних новоутворень (біотерапії пухлин). В огляді наведена характеристика вірусів, досліджуваних як засоби онколітичної віротерапії або як векторів для генної терапії. Віротерапія розглядається як спосіб лікування хворих онкологічного профілю із застосуванням вірусів, що вибірково інфікують і знищують пухлинні клітини. Генна терапія передбачає лікування пацієнтів зі злоякісними пухлинами шляхом введення в соматичні клітини функціонуючих генів, які здатні виправити генетичні пошкодження або змінити злоякісні властивості трансформованої клітини за допомогою вірусних векторів. Обговорюються механізми зазначених видів терапії, їх основні принципи і стратегія. Аналізуються можливі обмеження та ускладнення. Розглядаються механізми подолання недостатності протипухлинного імунного захисту за участю терапевтичних агентів вірусної природи.