МІЖНАРОДНІ ГРАНТОВІ ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ В ОНКОЛОГІЇ. МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ НАУКОВЦІВ - Мельник-Мельников , П.Г.; П’ятчаніна, Т.В.; Герасимчук, С.М.; Огородник, А.М. (Oncology, 2026)
У статті висвітлено сучасні інформаційні відомості стосовно міжнародних джерел грантового фінансування фундаментальних онкологічних досліджень, проведено аналіз можливостей і перепон на шляху отримання такої підтримки українськими науковцями. Здійснено огляд закордонних наукових праць і ресурсів Інтернет, які присвячені міжнародним державним та приватним організаціям, фондам, програмам, грантам, за підтримки яких можливе проведення досліджень раку. В той час, коли в розвинутих країнах світу існує значна кількість державних і приватних організацій та фондів, які виділяють гранти на дослідження онкологічних захворювань, українські вчені недостатньо активно долучаються до цих можливостей. Мета: аналітичний огляд міжнародних грантових джерел фінансування фундаментальних досліджень в онкології та оцінка потенційних можливостей їх використання українськими науковцями. Результати: наведено перелік основних грантонадавачів у США та країнах Європейського Союзу (ЄС), проаналізовано умови, що висуваються основними фондами і програмами розвинутих країн світу, куди українські науковці мають можливість подавати пропозиції для участі в конкурсах для отримання фінансової допомоги в галузі фундаментальних досліджень раку. Проведене дослідження виявило, що, попри досить значну кількість міжнародних грантонадавачів, лише деякі з них розглядають зарубіжні наукові установи серед потенційних отримувачів фінансової підтримки. Висновки: на основі аналізу головних організацій у США та ЄС виявлено, що готові приймати пропозиції від зарубіжних наукових установ у США — Національний інститут раку (NCI) та Міжнародний центр Фогерті, а в ЄС — програма Horizon Europe, яка вже наприкінці 2020 р. почне оприлюднювати конкурси з дослідження раку на 2021–2027 рр. і таким чином надасть потенційні можливості для участі у значній кількості міжнародних проєктів дослідження раку в Україні.