ОСОБЛИВОСТІ АРХІТЕКТОНІКИ КОЛАГЕНОВИХ СТРУКТУР У ПУХЛИНАХ ХВОРИХ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ З РІЗНИМИ ПРОЯВАМИ РЕМОДЕЛЮВАННЯ СТРОМАЛЬНОГО КОМПОНЕНТУ - Налєскіна , Л.А.; Лук’янова , Н.Ю.; Задворний , Т.В.; Кунська , Л.М.; Чехун , В.Ф. (Oncology, 2021)
В останні роки існує думка, що десмопластично змінена сполучна тканина стромального компоненту новоутворення є найбільш вагомою рушійною силою пухлинної прогресії у хворих на рак молочної залози (РМЗ) завдяки колагену І типу, з накопиченням якого пов’язують метастазування пухлинних клітин та несприятливий перебіг захворювання. Мета: визначити деякі особливості архітектоніки колагенових структур у новоутвореннях інвазивного протокового РМЗ з різним співвідношенням епітеліального та стромального компонентів та встановити асоціативні зв’язки між отриманими результатами та клініко-патологічними характеристиками хворих. Об’єкт і методи: проаналізовано гістологічні препарати 69 хворих на РМЗ, забарвлені пікрофуксином за методом Ван Гізон. Отримані результати зіставлені з клініко-патологічними характеристиками пацієнток. Результати: показано, що найбільш виражені перебудови архітектоніки волокнистих структур, а саме колагенових волокон, відбуваються у групі новоутворень із переважанням десмопластично зміненої сполучної тканини: збільшення маси колагенових структур, щільності їх розташування, зростання ширини прошарків, вирівнювання, прямолінійна спрямованість, подовження волокнистих структур. Зіставлення отриманих даних у виділених групах пухлин хворих на РМЗ із клініко-патологічними особливостями перебігу захворювання виявило ряд закономірностей, які певним чином асоціюються з проліферативним потенціалом новоутворень, їх рецепторним статусом, молекулярним підтипом, віком хворих, стадією захворювання та наявністю регіонарних метастазів. Висновок: результати морфологічних та клініко-патологічних зіставлень на матеріалі хворих на інвазивний протоковий РМЗ свідчать, що перебіг пухлинного процесу залежить не лише від стану епітеліального компоненту новоутворення, але і значною мірою від особливостей сполучної тканини, зокрема при її десмопластичній перебудові та зміні архітектоніки колагенових волокон.