ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОВЕДЕННЯ ФОТОБІОМОДУЛЯЦІЇ ТА ФОТОДИНАМІЧНОЇ ТЕРАПІЇ ДЛЯ КУЛЬТУР КЛІТИН РАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ТА МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ РІЗНОГО СТУПЕНЯ ЗЛОЯКІСНОСТІ - Коноваленко , С.В.; Лихова , О.О.; Чепурна , О.М. (Oncology, 2021)
Мета: дослідити особливості впливу лазерного випромінювання різної інтенсивності на клітини ліній раку передміхурової залози (РПЗ) та раку молочної залози (РМЗ), а також оцінити можливість поєднання світлової стимуляції (фотобіомодуляції) та лікування методами фотодинамічної та хіміотерапії для синергетичної дії на пухлинні клітини. Об’єкт і методи: у дослідженні використані клітини ліній РПЗ різного ступеня злоякісності (LNCaP та DU-145) та РМЗ (MCF-7). Для опромінення клітин використовували випромінювання напівпровідникового лазерного приладу (Фотоніка Плюс, Україна) з довжинами хвиль 405, 445, 660, 635 та 810 нм. Потужність світлового випромінювання вимірювали за допомогою вимірювача оптичного випромінювання Ophir Optronics (CША). Для клітин РПЗ в якості фотосенсибілізатора використовували 5-амінолевуленову кислоту (5-ALA) (1 мМоль), РМЗ — доксорубіцин (DOX) в концентрації 1 мкг/мл. Статистичний аналіз результатів проводили з використанням пакету програмного забезпечення Statistiсa 6.0. Результати: на клітинах ліній РПЗ (LNCaP та DU-145) встановлено, що найбільш оптимальними для отримання найвищої фотодинамічної активності 5-ALA є наступні параметри лазерного випромінювання: довжина хвиль — 405 нм, час опромінення — 10 хв, щільність потужності — 20 мВ/см2. Цитотоксичний вплив DOX на клітини РМЗ (MCF-7) підвищується з використанням лазерного випромінювання з довжиною хвиль 445 нм, що співпадає з піком поглинання DOX. Додаткове використання лазерного випромінювання з довжиною хвилі 810 нм в якості фотобіомодуляції перед введенням хіміопрепарату дозволяє підвищити його загальний токсичний вплив на клітини MCF-7. Висновки: використання лазерного випромінювання з довжиною хвилі, що точно співпадає з піком поглинання хіміопрепаратів, дозволяє посилити їх токсичний вплив без підвищення дози та збільшення часу опромінення. Додаткове використання лазерного опромінення для фотобіомодуляції збільшує загальний токсичний вплив хіміопрепарату на пухлинні клітини.