ОСОБЛИВОСТІ МЕТАБОЛІЗМУ ПОЛІАМІНІВ У ТРАНСФОРМОВАНИХ КЛІТИНАХ КРОВІ ХВОРИХ З РІЗНИМИ ФОРМАМИ ЛЕЙКЕМІЇ - Залєток , С.П.; Кленов , О.В.; Бентрад , В.В.; Яніш , Ю.В.; Гоголь , С.В.; Коваль , С.В.; Скляренко , Л.М. (Oncology, 2021)
Поліаміни (ПА) — спермін, спермідин, путресцин — відіграють важливу роль у процесах проліферації, росту та диференціювання нормальних та злоякісних клітин. Зокрема, різноманітні порушення метаболізму ПА було виявлено при розвитку як експериментальних пухлин, так і при певних онкологічних захворюваннях. Водночас порушення метаболізму ПА при онкогематологічних захворюваннях людини вивчені недостатньо. Мета: оцінити можливість використання показників обміну ПА для уточненої діагностики та прогнозу перебігу різних форм лейкемії. Об’єкт та методи: дослідження проведено на клінічному матеріалі (мононуклеари периферичної крові (МПК)) 225 хворих з різними формами і цитологічними варіантами лейкозів (В-клітинний хронічний лімфолейкоз (В-ХЛЛ) — 82, гострий мієлоїдний лейкоз (ГМЛ М1–М5) — 65, гострі В- і Т-лімфобластні лейкози — 48, неходжкінські лімфоми — 30 хворих) та 10 практично здорових донорів. Виділення фракції МПК виконували методом центрифугування у градієнті фікол-урографіну. У роботі використано методи рідинної хроматографії високого тиску, гель-електрофорезу, Western blotting, методи статистики. Результати: у МПК хворих з різними формами лейкозів виявлено значну варіабельність як активності аргінази, так і експресії її білка. Активність/експресія аргінази були найвищими у хворих на В-ХЛЛ, а найнижчі показники характерні для фракції бластних клітин хворих на гострий В-лімфобластний лейкоз. Активність аргінази у МПК хворих з різними формами лейкозів була значно нижчою, у порівнянні з такою у лімфоцитах здорових людей. Встановлено, що для МПК хворих на В-ХЛЛ характерні низькі рівні експресії орнітиндекарбоксилази (ОДК), високі рівні сперміну і низькі значення показника співвідношення спермідин/спермін у порівнянні з хворими на гострі лейкози. Показано, що рівні ПА та індекс спермідин/спермін в МПК різних груп хворих на неходжкінські лімфоми суттєво відрізняються. Для МПК хворих на В-лімфому мантійної зони без лейкемізації процесу характерними були: низький рівень експресії ОДК, путресцину і значення спермідин/спермін та високий рівень сперміну. За наявності процесу лейкемізації рівні експресії ОДК, путресцину, спермідину та значення індексу спермідин/спермін були у 3–9 разів вищими. Найвищі рівні експресії ОДК, путресцину та значення спермідин/спермін виявлені у хворих на Т-лімфобластний лейкоз/лімфому та В-пролімфоцитарний лейкоз. Висновки: рівні активності/експресії аргінази і ОДК, сперміну, спермідину, путресцину та показник співвідношення спермідин/спермін можуть бути використані як додаткові маркери для уточненої діагностики різних цитологічних варіантів лейкозу та визначення прогнозу перебігу захворювання.