ПАРЦІАЛЬНИЙ ТИСК ГАЗІВ ТА РІВЕНЬ ЛАКТАТУ В КРОВІ ЩУРІВ З ЧУТЛИВИМИ ТА РЕЗИСТЕНТНИМИ ДО ЦИТОСТАТИКІВ ЗЛОЯКІСНИМИ ПУХЛИНАМИ - Тодор, І.М. (Oncology, 2021)
Мета: визначити парціальний тиск газів та рівень лактату в крові щурів з чутливими та резистентними до цитостатиків злоякісними пухлинами. Об’єкт і методи: дослідження проведено на щурах-самицях лінії Wistar масою 230–250 г. Щурам перещеплювали клітини карциноми Герена, чутливої та резистентної до цисплатину, та карциносаркоми Walker-256, чутливої та резистентної до доксорубіцину. В експоненційній фазі росту (9-та доба після перещеплення карциносаркоми Walker-256 та 13-та доба після перещеплення карциноми Герена) у суцільній крові визначали рН, рО2, рСО2 та рівень лактату. Визначення цих показників проводили за допомогою газоаналізатора крові ABL800FLEX («Radiometer», Данія). Для статистичної обробки даних використовували коефіцієнт Ст’юдента t. Результати: у тварин з резистентними пухлинами показники рН крові та рСО2 не відрізнялися від таких у щурів з чутливою пухлиною та інтактних тварин. Проте рО2 у крові щурів з резистентними пухлинами був статистично достовірно нижчим у порівнянні зі щурами з чутливою пухлиною. Рівень лактату в крові тварин з пухлинами (як чутливими, так і резистентними) був вищим відносно показників інтактних щурів. Виявлені закономірності були однаковими для обох експериментальних моделей пухлинного росту. Висновки: резистентні до медикаментозної терапії пухлини викликають більш негативний вплив на оксигенацію організму, ніж чутливі.