МАТРИКСНІ МЕТАЛОПРОТЕЇНАЗИ-2 ТА -9 ЯК РЕДОКС-ЗАЛЕЖНІ МАРКЕРИ МЕТАСТАЗУВАННЯ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Ганусевич, І.І.; Вірко , С.В.; Бурлака, А.П. (Oncology, 2021)
Визначення прогностичних чинників є ключовим моментом для оцінки агресивності раку молочної залози (РМЗ), індивідуального прогнозу та вірогідної відповіді на проведене лікування. Матриксні металопротеїнази (ММП) -2 та -9 (желатинази) є редокс-залежними молекулами, які забезпечують протеолітичну деградацію міжклітинного матриксу та сигналінг на кожному з етапів метастатичного каскаду. Мета: дослідити зв’язок редокс-залежної активації желатиназ з метастазуванням, рівні активності ММП-2 і -9 у жировій тканині (ЖТ) хворих на РМЗ з ожирінням та у сироватці хворих на РМЗ з різним гормонорецепторним статусом пухлин. Об’єкт і методи: досліджено кров, пухлинну та ЖТ 116 хворих на РМЗ стадій I–IV. Використано методи зимографії в поліакриламідному гелі, електронно-парамагнітного резонансу, статистичні. Результати: у регуляції деструкції міжклітинного матриксу під час прогресії РМЗ задіяні супероксидні радикали (СР), які здійснюють контроль активності желатиназ. Рівні швидкості генерування СР та активності ММП-2 та -9 в пухлині корелюють між собою, із стадіями та регіонарним метастазуванням РМЗ. Рівні активності желатиназ у ЖТ молочної залози у хворих на РМЗ базального молекулярного підтипу з ожирінням залежать від об’єму ЖТ та відстані її розташування від пухлини. Виявлено порушення окисно-відновного стану нейтрофілів та функціонування желатиназ у сироватці крові хворих на РМЗ репродуктивного віку, які залежать від гормонального статусу жінки, проявляються зростанням рівнів СР та активності ММП-9 при ER-/PR--статусі пухлини та можуть впливати на перебіг захворювання і виживаність хворих. Висновки: показники активності желатиназ, визначені в пухлині та крові, є перспективними маркерами прогресії РМЗ, зокрема для хворих з надмірною масою тіла та/або репродуктивного віку з певним гормональним статусом.