ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН РІВНІВ ПОЛІАМІНІВ У ДИНАМІЦІ РОСТУ ЧУТЛИВОГО ТА РЕЗИСТЕНТНОГО ДО ЦИСПЛАТИНУ ШТАМІВ КАРЦИНОМИ ГЕРЕНА - Кленов , О.О.; Бентрад , В.В.; Залєток, С.П. (Oncology, 2021)
Результати багатьох досліджень показали, що для злоякісних пухлин людини і тварин характерними є інтенсифікація синтезу поліамінів (ПА) та їх накопичення в пухлинних тканинах, а також у крові, сечі, спинно-мозковій рідині. Є повідомлення, що ефективний цитостатичний вплив супроводжується зниженням вмісту ПА у пухлинах та біологічних рідинах організму експериментальних тварин і пацієнтів з пухлинами. Водночас припущення, що визначення ПА в біологічних рідинах може бути використано для моніторингу процесу лікування вимагає подальшого дослідження. Мета: дослідити рівні ПА в тканині чутливого та резистентного до цисплатину штамів карциноми Герена, а також у периферичній крові щурів з пухлиною в динаміці росту останньої. Об’єкт і методи: щурі лінії Вістар, модельна карцинома Герена (чутливий та резистентний до цисплатину штами), периферична кров щурів з пухлиною. Визначення вмісту ПА (сперміну (Спн), спермідину (Спд), ацетильованої форми спермідину (Ацетил-Спд) та путресцину (Пут)) в пухлинній тканині та периферичній крові проводили методом рідинної хроматографії високого тиску. Статистичну обробку результатів проводили за загально прийнятими методами варіаційної статистики. Результати: з розвитком (експоненціальна фаза росту) чутливого штаму карциноми Герена в пухлинах зростають рівні Спд, Ацетил-Спд, Спн та величина співвідношення Спд/Спн, а рівень Пут знижується. У подальшому рівні всіх фракцій ПА знижувалися. В експоненціальній фазі росту резистентної до цисплатину карциноми зростали рівні Спд, Пут, співвідношення Спд/Спн. Натомість рівні Спн і Ацетил-Спд знижувалися. У тканині резистентного штаму карциноми Герена рівень путресцину в усі терміни дослідження залишався вищим, а рівні Спд і Спн в експоненціальній фазі росту були нижчими порівняно з відповідними показниками чутливого штаму карциноми. Динаміка рівнів ПА у периферичній крові обох груп тварин з пухлинами була аналогічною такій у пухлинній тканині. Висновки: встановлено, що резистентний до цисплатину штам карциноми Герена характеризується змінами в метаболізмі ПА у порівнянні з чутливим штамом. Отримані дані щодо особливостей динаміки рівнів ПА у пухлинній тканині та периферичній крові експериментальних тварин залежно від чутливості пухлин до цитостатичного препарату в подальшому можуть бути використані для моніторингу в клінічних умовах ефективності хіміотерапії.