ВПЛИВ ІНСУЛІНУ НА ПРОЛІФЕРАТИВНУ АКТИВНІСТЬ КЛІТИН РАКУ МОЛОЧНОЇ ТА ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ ЛЮДИНИ РІЗНОГО СТУПЕНЯ ЗЛОЯКІСНОСТІ IN VITRO - Шлапацькa Л.М.; Лихова , О.О.; Щербіна , В.М.; Гордієнко, І.М. (Oncology, 2021)
Мета: з’ясувати вплив інсуліну на проліферативну активність клітин ліній раку молочної залози (РМЗ) та раку передміхурової залози (РПЗ) людини різного ступеня злоякісності в експериментальній системі in vitro. Об’єкт і методи: у дослідженнях використані клітини ліній РМЗ (T47D, MDA-MB-231, ВСС/Р, BC/ML) та РПЗ людини (LNCap, Du-145, PC-3) різного ступеня злоякісності. Визначення показників експресії ядерних антигенів проліферуючих клітин ІРО-38 та Кі-67 проводили за допомогою непрямого варіанта імунофлуоресцентного метода на проточному цитофлуориметрі Beckman Coulter DxFLEX із наступною обробкою результатів за допомогою програми CytExpert for DxFLEX. Вплив інсуліну на проліферативну активність клітин ліній РМЗ та РПЗ оцінювали за показником рівня експресії ІРО-38 після 72 год культивування клітин із інсуліном у концентрації 0,02 мкг/мл, яка відповідає його фізіологічній концентрації, та 0,5, 2 і 5 мкг/мл, за яких у середовищі культивування клітин створювали умови гіперінсулінемії. Результати: встановлено, що інсулін у концентрації 0,02 мкг/мл підвищує проліферативну активність клітин ліній низького ступеня злоякісності T47D люмінального А підтипу РМЗ і чутливої до дії андрогену лінії РПЗ LNCap у 1,5 та 2,6 разів відповідно. Не виявлено достовірних змін проліферативного потенціалу клітин ліній високого ступеня злоякісності РМЗ (MDA-MB-231, ВСС/Р, BC/ML) і РПЗ (Du-145). За умов гіперінсулінемії у клітинах РПЗ ліній низького ступеня злоякісності LNCap достовірно зростає рівень експресії ІРО-38, тоді як у клітинах високого ступеня злоякісності Du-145 і PC-3 показники експресії ІРО-38 достовірно не відрізнялися від таких у групі контролю. Відмічено зниження проліферативної активності клітин РМЗ люмінального А підтипу T47D, тоді як клітини базального підтипу мали тенденцію до її зростання лише при культивуванні з інсуліном у концентрації 5 мкг/л. Висновок: проліферативна активність клітин РМЗ та РПЗ за умови дії інсуліну залежить від ступеня їх злоякісності та концентрації інсуліну в середовищі культивування.