ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПІДХОДІВ ДО КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЇ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РОЗРОБОК У СФЕРІ МЕДИКО-БІОЛОГІЧНИХ НАУК У ДЕЯКИХ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ І В УКРАЇНІ - Дворщенко , О.С.; Мельник-Мельников, П.Г.; Огородник, А.М.; П’ятчаніна, Т.В. (Oncology, 2021)
Проведено порівняльний аналіз зарубіжного і вітчизняного досвіду комерціалізації і трансферу технологій (ТТ) інноваційних медико-біологічних науково-технічних розробок (НТР), визначено пріоритетні механізми, а також фактори, що впливають на результативність впровадження. Мета: порівняльний аналіз стратегій, механізмів та підходів до комерціалізації результатів науково-технічної діяльності в медико-біологічній галузі в найбільш розвинених країнах світу і в Україні. Результати: комерціалізація НТР — питання державного пріоритету. В Україні практичному використанню інноваційних продуктів наукових установ (НУ) і закладів вищої освіти (ЗВО) перешкоджають недостатньо розроблені державні механізми комерціалізації НТР. Такі перешкоди провокують деградацію інноваційного потенціалу НТР, що негативно позначається на фінансовому забезпеченні діяльності НУ і ЗВО, на потенційних можливостях досягти більш високого рівня наукових досліджень. На реалізацію інновацій впливають фактори, що пов’язані з науково-організаційним підходом: недосконалість патентно-інноваційної стратегії та організаційно-маркетингової діяльності, відсутність взаємодії науки і клінічної практики, дефіцит компетентних фахівців тощо. Серед пріоритетів підвищення ефективності ТТ вітчизняних медико-біологічних НТР, створених за рахунок державних коштів, виділяють: розвиток центрів комерціалізації і ТТ, бізнес-інкубаторів, спеціалізованих технопарків, створення системи венчурного інвестування, стимулювання приватно-державного партнерства для формування програм і проєктів з розробки і випуску інноваційних продуктів. Аналіз робіт зарубіжних фахівців щодо розвитку інноваційної діяльності, комерціалізації і ТТ НТР в економічно розвинених країнах світу (США, Франція, Німеччина, Фінляндія, Швеція) свідчить про державну підтримку встановлення тісних зв’язків між компаніями та державними НУ і ЗВО для створення нових центрів технологій. До переліку функцій іноземних університетів медичного профілю входить організація фінансової підтримки дослідницьких проєктів і програм. Незважаючи на різні підходи до комерціалізації медико-біологічних НТР в НУ і університетах зазначених країн, загальним є їх провідна роль у визначенні національних пріоритетних напрямів медико-біологічних досліджень.