ФОТОДИНАМІЧНА ТЕРАПІЯ В ОНКОЛОГІЇ - Бойко , А.Г.; Бойко, І.І.; Завадська , Т.С. (Oncology, 2021)
Проведено аналіз даних наукової літератури щодо розвитку методу фотодинамічної терапії (включаючи розробку фотосенсибілізаторів), а також щодо механізмів її дії. Наведено перелік онкологічних захворювань, у лікуванні яких застосовували цей метод, розглянуто ефективність останнього, проаналізовано переваги й недоліки. Фотодинамічну терапію відносять до сучасних неінвазивних методів лікування передракових і онкологічних захворювань; метод заснований на використанні лазерного випромінювання, здатного в присутності фотосенсибілізаторів генерувати синглетний кисень і вільні радикали, які запускають у пухлинних клітинах і тканинах фотохімічні реакції з подальшим руйнуванням їх білкових структур. Головною перевагою зазначеного методу є висока ефективність, органозберігаюча технологія, низька системна токсичність по відношенню до життєво важливих органів людини. У статті обговорюються невирішені актуальні питання щодо застосування фотодинамічної терапії в лікуванні пацієнтів зі злоякісними пухлинами.