РОЛЬ ІЗОФОРМ ЦИТОХРОМУ Р450 У ПЕРЕБІГУ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ЗАЛЕЖНО ВІД МОЛЕКУЛЯРНОГО ПІДТИПУ ПУХЛИНИ - Бурлака, А.П.; Вірко, С.В.; Чернобай, В.А. (Oncology, 2021)
Мета: дослідити рівні ізоформ цитохрому Р450 CYP 1A2, CYP 1В1 та CYP 19A1 у пухлинній та мамарній жировій тканині хворих на рак молочної залози (РМЗ) різних молекулярних підтипів з нормальною та надлишковою масою тіла. Об’єкт і методи: у дослідженні використано операційний матеріал 73 хворих на РМЗ стадій ІІ (n=40) та ІІІ (n=33) із середнім віком 48,2 ± 10,2 року. Люмінальний А молекулярний підтип (ЛАМП) РМЗ відмічали у 35 хворих; тричі негативний молекулярний підтип (ТНМП) — у 38 пацієнток. У зразках пухлинної та мамарної жирової тканини методом електронного парамагнітного резонансу та спектрофотометрично визначали рівні цитохрому Р450 та його ізоформ CYP 1А2, CYP 1В1 і CYP 19A1. Ферментативне утворення адуктів естрогенів визначали методом газорідинної хроматографії. Статистичний аналіз результатів проводили за допомогою пакету R (www.r-project.org). Результати: при РМЗ різного молекулярного підтипу виявляють різні рівні ізоформ цитохрому Р450. Рівні CYP 19A1 і CYP 1B1 в пухлинній тканині хворих з РМЗ ТНМП були в 1,8 разу вищими, ніж у хворих з РМЗ ЛАМП. Особливо виразним було зростання CYP 19A1 у пацієнток з ТНМП РМЗ віком ≥50 років та/або з індексом маси тіла (ІМТ) ≥25 кг/м2. Співвідношення рівнів CYP 1A2 було оберненим. У хворих на ТНМП РМЗ вищою була швидкість генерування супероксидних радикалів у пухлинній та жировій тканині, що контактувала з нею. Виявлено кореляційну залежність між високим рівнем CYP 1B1 і низьким CYP 1A2 та гіршою 5-річною виживаністю без рецидивів у пацієнток як із ТНМП, так і з ЛАМП РМЗ. Показано зв’язок між підвищенням рівня маркера окиснення ДНК (8-OHdG) в сечі та загальною виживаністю хворих на РМЗ. Висновки: спектр і виразність змін рівнів ізоформ Р450 залежать від молекулярного підтипу РМЗ: у хворих на РМЗ ТНМП порівняно з ЛАМП рівні CYP 19A1 і CYP 1B1 значно вищі, а рівень CYP 1A2 — суттєво нижчий. Потенційними предикторами несприятливого перебігу ТНМП і ЛАМП РМЗ можуть бути рівень цитохромів CYP 1A2 і СYР 1В1, індекс маси тіла пацієнток і тривалість впливу естрогенів.