ЗНАЧЕННЯ ЕКСПРЕСІЇ КІ-67 ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ПЕРЕБІГУ МІСЦЕВО-РОЗПОВСЮДЖЕНОГО ГОРМОНОЗАЛЕЖНОГО РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Придко, О.С.; Рішко, М.Ф.; Русин, А.В. (Oncology, 2022)
Гормональна терапія є одним з основних методів комплексного лікування хворих на місцево-розповсюджений рак молочної залози (РМЗ). Незважаючи на інтенсивність досліджень, присвячених пошуку маркерів, асоційованих з агресивністю перебігу пухлинного процесу, на сьогодні не існує єдиної точки зору щодо прогностичного значення проліферативної активності новоутворень у пацієнток цієї категорії. Мета: дослідити особливості експресії Кі-67 у пухлинних клітинах хворих на гормонозалежний РМЗ, що отримували неоад’ювантну гормональну терапію (НГТ), та з’ясувати значення цього протеїну для прогнозування агресивності перебігу пухлинного процесу. Об’єкт і методи: дослідження проведено на клінічному матеріалі 110 пацієнток з РМЗ ІІ–ІІІ стадії, які перебували на амбулаторному лікуванні на базі КНП «Закарпатський протипухлинний центр» упродовж 2011–2020 рр. Усі пацієнтки, включені до дослідження, отримували НГТ (тамоксифен або летрозол у монорежимі). Ефективність НГТ оцінювали за даними мамографії та ультразвукової діагностики молочних залоз згідно з критеріями RECIST 1.1. Дослідження експресії Ki-67 у клітинах РМЗ проводили на парафінових зрізах операційного матеріалу з використанням імуногістохімічного методу. Статистичну обробку отриманих результатів виконували за допомогою програми GraphPad Prism v.6.05 з урахуванням характеру розподілу отриманих даних. Результати: встановлено, що найчастіше позитивний ефект відзначався при застосуванні летрозолу у неоад’ювантному режимі у порівнянні з використанням тамоксифену (75,0 проти 60,0% випадків). Високі показники експресії Кі-67 у пухлинних клітинах ідентифіковано у пацієнток з резистентними до НГТ новоутвореннями, для яких характерна стабілізація та прогресування пухлинного процесу. Показано, що 3-річна безрецидивна виживаність хворих на гормонозалежний РМЗ, що отримували тамоксифен та летрозол у неоад’ювантному режимі, була вищою за наявності низького рівня експресії Кі-67 у пухлинних клітинах. Висновок: обґрунтовано можливість використання показників експресії Кі-67 у пухлинних клітинах для прогнозування агресивності перебігу гормонозалежного РМЗ та планування індивідуалізованої тактики лікування.