МАРКЕРИ РЕМОДЕЛЮВАННЯ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ В КАНЦЕРОГЕНЕЗІ, ПУХЛИННІЙ ПРОГРЕСІЇ ТА МЕТАСТАЗУВАННІ: ОБҐРУНТУВАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИКОРИСТАННЯ В КЛІНІЧНІЙ ОНКОЛОГІЇ - Чехун , В.; Налєскіна , Л.; Задворний , Т.; Мушій , О.; Борікун, Т.; Кунська, Л.; Лук’янова, Н. (Oncology, 2026)
Проведено аналіз даних фундаментальних розробок та клінічних спостережень щодо ролі основних матрицелюлярних маркерів ремоделювання кісткової тканини (OPN, ON, BMP-7), який дозволив скласти уявлення про молекулярні портрети кожного з них, спектр функцій, пов’язаних із процесом канцерогенезу, пухлинної прогресії та метастазування. Визначено загальні риси та відмінні особливості як за структурними, так і функціональними характеристиками цих біополімерів. Встановлено, що це багатофункціональні білки, які виконують певні функції і по-різному експресуються у нормальних тканинах та при їх злоякісній трансформації. Показано, що білки ремоделювання кісткової тканини секретуються як пухлинними, так і мезенхімальними клітинами, зокрема пухлино-асоційованими фібробластами, міофібробластами, макрофагами, лімфоцитами. Висвітлено механізми, за якими за участі того чи іншого маркера ремоделювання із залученням відповідних сигнальних шляхів здійснюються найважливіші біологічні процеси при виникненні і прогресії пухлин: проліферація, інвазія, міграція клітин, апоптоз, метастазування. Показано зв’язок між рівнем експресії кожного білка і ступенем злоякісності пухлинних клітин, зокрема на культурах тканин хворих на рак молочної залози та рак передміхурової залози. Усе зазначене стало підставою для проведення більш конкретного обґрунтування, клінічної перевірки та підтвердження можливостей застосування результатів фундаментальних досліджень щодо маркерів ремоделювання в онкологічній практиці для діагностики, прогнозування перебігу пухлинного процесу та визначення нових підходів у лікуванні хворих.